Rownanie kwadratowe , parametr !
Bart1: Pilnie prosze o pomoc !
Dla jakich wartosci parametru k suma kwadratow dwoch roznych pierwiastkow rownania
x2+(k+1)x+k−1=0 jest wieksza od 7 ?
9 gru 22:40
Bart1: moje to zalozenia to
Δ>0 i x12 + x22>7
tak ?
9 gru 22:55
M4ciek:
Tak
9 gru 22:57
Bart1: Ale co dalej ?
Δ wychodzi mi : k2−2k+5>5
9 gru 23:00
Bart1: k2−2k+5>0
9 gru 23:00
Gibs: liczysz jeszcze raz delte z tego...
9 gru 23:03
mila: wykorzystaj x1*x2= .... i x1+x2 = a także (x1+x2)2=
9 gru 23:03
Bart1: no i delta wychodzi m iwtedy :
−16
9 gru 23:04
Bart1: no na ten kwadrat pierwiastkow moge dac wzor : (x1+x2)2 −2x1x2 tak ?
9 gru 23:05
Bart1: Ale jak mam wyliczyc ta delte ? jak wyznaczyc ten zbior dla ktorego dleta przyjmuje wartosc
wieksza od zera?
9 gru 23:11
mila: k2−2k+5>0 dla każdego k k∊R
spróbuj dalej
(x1+x2)2=x12+2x1x2+x22
(−b/2)2=x12+x22+2*c/a
9 gru 23:39
mila: liczysz ?
9 gru 23:50