oblicz
Werus: 2 dźwigi o różnej wydajności pracy wykonały zadanie w ciągu 10 dni. Gdy pierwszy dźwig wykonał
połowę pracy, a dugą połowę wykonały oba dźwigi to wykonały zadanie w ciągu 12 dni. Ile dni
potrzebowałyby dźwigi, gdyby każdy z nich samodzielnie wykonywał zadanie?
9 gru 22:07
Sfereon: x− pierwszy dźwig
y− drugi dźwig
x*y=10
Dobrze jest równanie napisane?
9 gru 22:46
Werus: chyba nie jest dobrze napisane, bo nie wychodzą normalne wyniki
9 gru 23:02
Sfereon: ktoś pomoże?
9 gru 23:34
Sfeoron: ?
10 gru 17:25
Sfeoron: ?
10 gru 21:14
Eta:
x −−− liczba godzin na wykonanie całej pracy przez 1 dźwig
y −−− " " " " " " 2 dźwig
w ciągu jednej godziny:
| | 1 | |
1 dźwig wykonuje |
| pracy
|
| | x | |
| | 1 | |
obydwa razem wykonują w ciągu 1 godziny |
| pracy
|
| | 10 | |
i
| | 1 | |
|
| x+ 5 = 12 bo drugą połowę pracy wykonują razem w ciągu 5 godzin
|
| | 2 | |
| | 1 | |
zatem |
| x= 7 => x= 14 h
|
| | 2 | |
y= 35 h
odp: pracując samodzielnie 1 dźwig wykonałby pracę w ciągu 14 godzin
2 dźwig w ciągu 35 godzin
11 gru 01:44