Potęgi
Paulina: Oblicz:
2*16−1,5 * 321,2
9 gru 21:32
Paulina: Poprawiam:
2*16−1,5 321,2
9 gru 21:33
9 gru 21:38
M4ciek:
2*16
−1510*16
2*1210 = 16
14*16
−1510*16
2410 =
= 16
1040*16
−6040*16
9640 = 16
4640 = 16
2320
Hmm,Troche dziwny wynik , prosze o sprawdzenie
9 gru 21:41
Jack:
moze prościej pisać tak: 16
−1,5=2
4*(−1,5)=2
−6 itd. Nie podejmuję się sprawdzania
9 gru 21:42
M4ciek:
No latwiej

wychodzi mi = 2.
Ale czemu jak jest 16 to takie glupoty wychodza
9 gru 21:47
Paulina: w 1 powinno wyjść 2
ten przykład wiem jak zrobić tylko gorzej jest z 2 i 3
9 gru 21:56
M4ciek:
W drugim sprowadz wszystko do podstawy 5.
A w trzecim jest duzo roboty
9 gru 21:59
Paulina: a jak sprowadzić do podstawy 5
9 gru 22:05
M4ciek:
125
23 = 5
3*23 = 5
2
Rozumiesz
9 gru 22:12
Paulina: nie rozumiem tego

proszę zrób ten przykład
9 gru 22:16
M4ciek:
125 = 5
3 to rozumiesz


(a
x)
y = a
x*y
9 gru 22:18
Paulina: tak to rozumiem ale dalej nie
9 gru 22:19
M4ciek: No napisalem Ci wyzej jak sie dziala na potegach
9 gru 22:24