trygonometria
Bezradny!!: sin2x + cosx = 0
Rozwiąż rówanie!
9 gru 21:00
Godzio:
2sinxcosx + cosx = 0
cosx(2sinx + 1) = 0
| | 1 | |
cosx = 0 lub sinx = − |
| |
| | 2 | |
x = ... lub x = ... lub x = ...
9 gru 21:01
Bezradny!!: |sin2x| ≤ 12
możesz mnie naprowadzić?
9 gru 21:13
Bezradny!!:
9 gru 21:17
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
sin2x ≤ |
| i sin2x ≥ − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 5π | | π | | 7π | |
2x = |
| + 2kπ v 2x = |
| + 2kπ v x = 2x = − |
| + 2kπ v 2x = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | | π | | 7π | |
x = |
| + kπ v x = |
| + kπ v x = − |
| + kπ v x = |
| + kπ |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | 1 | |
Narysuj sobie od ręki wykres sin2x poprowadź prostą |
| zaznacz wszystkie punkty przecięcia |
| | 2 | |
i zobacz w jakim przedziale nierówność jest spełniona
9 gru 21:20
Bezradny!!: 1x − 1x2 + 1x3 − 1x4 + ... ≥ −2
rozwiąż rówanie
9 gru 21:30
Jack:
To nieskończony szereg geom. Znajdź iloraz i nałóż warunek na niego |q|<1, a potem ze wzoru.
9 gru 21:32
Bezradny!!: q =
1x
9 gru 21:38
Jack:
q=−1/x
9 gru 21:39
Bezradny!!: czemu?

(sorry za głupie pytania)
9 gru 21:40
Jack:

bo za każdym razem zmienia się znak wyrazów szeregu. Mozna to oczywiscie policzyć dzieląc
jakiś wyraz przez bezpośredni poprzednik
9 gru 21:41
Bezradny!!: ok.
|q| < 1
|1/x| < 1
1−1x<0
1(1−x)<0
tak ma być?
9 gru 21:44
Jack:
|1/x|<1
tzn.
−1<1/x<1
czyli −1<1/x oraz 1/x<1. Teraz trzeba wyzanczyc część współną obu tych rozwiązań.
9 gru 21:47
Bezradny!!: x∊(−1:1)?
9 gru 21:51
Bezradny!!:
9 gru 21:56