Znajdz trzy liczby tworzace ciag geometryczny, ktory ma wlasnosc: jesli do drugi
korek: Znajdz trzy liczby tworzace ciag geometryczny, ktory ma wlasnosc: jesli do drugiej liczby
oddamy 8, ciag zmieni sie na arytmetyczny, jesli do ostatniego wyrazu nowego
ciagu dodamy 64, ciag znow stanie sie geometryczny.
9 gru 20:58
korek: prosze ładnie o pomoc
9 gru 21:04
Godzio:
a, b, c −− ciąg geometryczny ⇒ b2 = a * c
a, b + 8, c −− ciąg arytmetyczny ⇒ 2(b + 8) = a + c
a, b + 8, c + 64 ⇒ (b + 8)2 = a * (c + 64)
Rozwiąż ten układ jak nie dasz rady to pisz.
9 gru 21:07
xx: a możesz rozwiazać ten układ?
16 lut 17:34
16 lut 18:57