pomóźcie w założeniach
emm: Dla jakiej wartości parametru p równanie x5 + (1 − 2p)x3 + (p2 − 1)x=0
Wyciągnełam x przed nawias za x2 podstwaiłam t tak, że t=x2
Zrobiłam założenie delta jest wiąksza od 0 i wyszło mi, że p jest mniejsze od 3/4
Proszę pomóżcie wyznaczyć resztę założen. Wiem tylko tyle, że chodzi o wzory Vietty.
9 gru 20:47
aga116: ale co rownanie?
9 gru 20:48
Grześ: właśnie o jakie równanie chodzi

dwa dodatnie pierwiastki czy co

9 gru 20:50
emm: Dla jakich wartości parametru p równanie x
5 + (1 − 2p)x
3 + (p2 − 1)x = 0 ma pięć różnych
pierwiastków.
Ja wyciagneła x przed nawias jak wczesniej pisałam i wyszło mi tak x[x
4 + (1−2p)x
2 −
4(P
2−1)]=0 i za x
2 podstawiłam t wtedy w nawiasie mam równanie kwadratowe . Obliczyłam
Δ= −4p−3 i właśnie tu utknełam znaczy zrobiłam pierwsze załozenie Δ>0 czyli p<3/4 ale jaesz
facetka na lekcji mówiła o wzorach Vietty i tutaj niewiem jak dalej

Dziękuje z góry za pomoc
9 gru 22:12
Godzio:
x( x
4 + (1 − 2p)x
2 + p
2 − 1) = 0
x = 0 −− to już pomijam w dalszej części
x
2 = t, t ≥ 0
t
2 + (1 − 2p)t + p
2 − 1 = 0
| ⎧ | Δ > 0 | |
| ⎜ | t1*t2 > 0 | |
| ⎨ | t1 + t2 > 0 |
|
| ⎩ | f(0) ≠ 0 | |
Część wspólna da Ci odpowiedź jak czegoś nie rozumiesz to pisz
9 gru 22:15
emm: Dziękuje! Ze wzorów Vietta podobnie myślała o założeniach ale na ostatnie bym nie wpadłam
Dzięki
9 gru 22:42
emm: mam jeszcze takie pytanko po obliczeniach wychodzi mi zbiór pusty czy to możliwe?
9 gru 22:56
Godzio:
Wszystko jest możliwe

ale dla pewności zaraz sprawdzę
9 gru 23:00
9 gru 23:02