pierwiastki
bozenna: wiedząc,że P (x )=− x do 4 potęgi + 5 x do 2 potęgi − 3 ,oblicz : P (pierwiastek z5 )
P(pierwiastek 5) = − pierwiastek 5 do 4 potęgi + 5 (pierwiastek 5 do 2 potęgi ) − 3 =?
dalej nie wiem
9 gru 20:36
sushi_ gg6397228:
(√5 )4=√5 * √5 * √5 * √5= 5*5=25
9 gru 23:49
bozenna: Czyli będzie = −25 +25 − 3 = −3
Bardzo proszę mi powiedzieć czy to ma tak wyglądać.
10 gru 13:08
sushi_ gg6397228:
jezeli zapis wielomianu jest taki P(X)=−x4+5x2−3 to jest MINUS 3
10 gru 13:17
bozenna: Serdeczne dzięki,jest właśnie taki.
10 gru 13:34
sushi_ gg6397228:
jak bedzie P(−√5)= to wynik tez bedzie −3
10 gru 13:38