KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: mam dla was 7 zadań

nie wiem jak je rozwiązać

1. Kino nonstop czynne jest całą dobę. Za oglądanie pierwszego filmu trzeba zapłacić 15zł, a za
oglądanie każdego następnego 2 zł mniej niż poprzedniego. Czy 100 zł wystarczy ci żeby
obejrzeć 8 filmów.
2. Dany jest ciąg określony wzorem a
n = −2n
2 + 8n +10 . Które wyrazy tego ciągu są
nieujemne?
3. Ciąg ( a
n ) określony jest wzorem a
n = n
4 − n
3 − 27n + 27. Wyznacz wszystkie wyrazy tego
ciągu które są równe 0
4. Wyznacz ciąg arytmetyczny dla którego suma czwartego i szóstego wyrazu jest równa 4 oraz
suma 5, 7 i 8 wyrazu jest równa 16.
5. Wiedząc, że (a
n) jest ciągiem arytmetycznym oraz a
1 = 10 a
n = −9 S
n = 10, wyznacz r i
n.
6. Między liczby 3 i
1627 wstaw trzy liczby, tak aby otrzymać ciąg geometryczny.
7. wyznacz miejsce zerowe ciągu określonego wzorem a
n = n
2 + n + 12
BARDZO PROSZĘ O ROZWIAZANIE TYCH ZADAŃ, JESTEM CIENKI Z CIĄGÓW
9 gru 20:17
Godzio: 1. a
1 = 15, r = −2, a
8 = 15 + 7 * (−2) = 1
| | a1 + a8 | | 15 + 1 | |
S8 = |
| * 8 = |
| * 8 = 16 * 4 = 64 |
| | 2 | | 2 | |
Odp: Tak
2. −2n
2 + 8n + 10 ≥ 0 i n ∊ N
+
3. n
4 − n
3 − 27n + 27 = 0
4. a
4 + a
6 = 4, a
5 + a
7 + a
8 = 16
a
1 + 3r + a
1 + 5r = 4
a
1 + 4r + a
1 + 6r + a
1 + 7r = 16
2a
1 + 8r = 4
3a
1 + 17r = 16 −− prosty układ do rozwiązania
a
1 = ..., r = ...
a
n = a
1 + (n − 1) * r
| | a1 + an | | 2Sn | | an − a1 | |
5. Sn = |
| * n ⇒ n = |
| , r = |
| |
| | 2 | | a1 + an | | n − 1 | |
a
2 = 3b ⇒ a =
√3b
b
2 = ac
| | 16 | | 4 | |
c2 = |
| * b⇒ c = |
| √b |
| | 27 | | 3√3 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
b2 − |
| b = 0 ⇒ b(b − |
| ) ⇒ b = 0 − odpada lub b = |
| dalej licz sam |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
7. a
n = 0
9 gru 20:24
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: pomoże mi ktoś
9 gru 20:24
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: wow, dobry jestes
9 gru 20:25
Godzio:
Większość to tylko wskazówki, mam nadzieje że sobie poradzisz
9 gru 20:26
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: w zadaniu 4... hmm... jak mam obliczyć ten ostatni wzór

skąd mam wziąźć n
9 gru 20:49
Godzio:
masz przedstawić ogólnie ciąg czyli wystarczy że z rozwiązanego układu wstawisz a1 i r
przykładowo a1 = 4 r = 3
an = a1 + (n − 1)r
an = 4 + (n − 1) * 3
an = 4 + 3n − 3
Odp: an = 3n + 1
9 gru 20:52
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: w tym przykładzie akurat bedzie a1 = 3 a r = 17? ?
9 gru 20:55
Godzio:
mi wyszło: a1 = −6, r = 2
9 gru 20:56
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: i wyjdzie an = 17n − 2?
9 gru 20:56
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: to ja nie umie tego równania zrobić
9 gru 20:57
Godzio: pierwsze podziel przez 2 wylicz a1 i podstaw do drugiego i oblicz r,
9 gru 20:58
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: to wyjdzie an = 2n + 7 ?
9 gru 20:59
Godzio:
an = −6 + (n − 1) * 2 = ...
9 gru 21:01
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: an = −6 + 2n − 1
an = 2n − 7 ?
9 gru 21:02
Godzio:
Nie załamuj mnie, mnożenie nie jest trudne
9 gru 21:03
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: :(
an = a1 + (n−1) * r
an = −6 + (n−1) * 2
an = −6 +2n −2
an = 2n + 8
9 gru 21:06
Godzio: −6 − 2 = 8 ?
9 gru 21:07
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: −8
9 gru 21:08
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: prosze cię napisz mi jeszcze jak wyliczyłeś a1 i r
9 gru 21:11
Godzio:
2a1 + 8r = 4 ⇒ a1 + 4r = 2 ⇒ a1 = 2 − 4r
3a1 + 17r = 16
3(2 − 4r) + 17r = 16 ⇒ 6 − 12r + 17r = 16 ⇒ 5r = 10 ⇒ r = 2
a1 = 2 − 4 * 2 = 2 − 8 = − 6
9 gru 21:12
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: a prościej się tego nie da
9 gru 21:14
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: ok juz sobie rozpisałem
9 gru 21:15
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: i jeszcze mam pytanko, w zadaniu 5 wyszło mi że n = 20 a r = −1 dobrze?
9 gru 21:20
Godzio:
OK
9 gru 21:21
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: dobrze wyszło?
9 gru 21:24
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??:
w 5 zadaniu
obliczyłem n = 20
i
r = − 1
9 gru 21:25
Godzio:
Dobrze dobrze, to "ok" oznaczało że wszystko jest w porządku
9 gru 21:26
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: jezu dziękuję

jesteś
9 gru 21:27
KAMIL - JAK TO ROZWIĄZAĆ ??: a w zadaniu 3 mam obliczyć to?
9 gru 21:38
olka xdee: omg masakra nic nie kapuje
5 lis 21:30