PROSZĘ O POMOC
Patrycja: Znajdź sumę liczb naturalnych nieparzystych mniejszych od 100, które nie są podzielne przez 5
.
9 gru 20:08
Godzio:
a
1 = 1
a
2 = 3
r = 2,
a
n = 99 ⇒ n = 50
a
1 = 5
a
2 = 15
r = 10
a
k = 95 ⇒ k = 10
Odp: S
n − S
k = ...
9 gru 20:15
Patrycja: dlaczego akurat wybrałeś takie liczby? możesz mi to wytłumaczyć troszkę ?
9 gru 20:18
Patrycja: wynik to 2000
9 gru 20:31
Godzio:
Wyniku Ci nie powiem bo nie chce mi się liczyć ale tak:
Najpierw liczę sumę wszystkich liczba nieparzystych później liczę sumę wszystkich liczb
nieparzystych podzielnych przez 5 i jeśli jedną sumę odejmę od drugiej to otrzymam sumę liczb
nieparzystych nie podzielnych przez 5
9 gru 20:33
Patrycja: czyli tak jak mi napisałeś a1 a2 an podstawiałam do wzoru i obliczyłam. To dobrze?
9 gru 20:34
Patrycja: i to miały byś liczby NIEPODZIELNE przez 5
9 gru 20:35
Godzio:
Tak,
9 gru 20:43
hej: parzyste 2n=an
2n=98
n=49
49 liczb podzielnych przez 2 parzystych
5n=95
n=19 liczb podzielnych przez 5
49+19−9 =59 <9><<< bo 10,20,30,40,50,60,70,80,90 sa policzone jako parzyste i podzielne przez
5 i nie mogą być liczone 2x
99liczb −59=40 liczb spełniających warunek
a
1=1 an=99 < ostatni wyraz
| 1+99 | |
| *40 =2000 suma takowych liczb |
| 2 | |
to taka niekonwencjonalna metoda
pozdro
21 kwi 09:46
jho: Δ45
20 maj 20:38
;D: 2475
15 wrz 18:06