POMOCY!!!!!
lippo: Jak to obliczyć? "Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego
czworokątnego o krawędzi podstawy 2 cm oraz wysokości bryły 12 cm" z góry dzięk
9 gru 20:05
dero2005:

Dane a = 2 cm
h = 12 cm
P
p − pole pow podstawy
P
p = a
2 = 2
2 = 4 cm
2
V − objętość
V = P
p*h = 4*12 = 48 cm
3
h
s − wysokość ściany bocznej
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√145 cm
P
s − pole pow ściany
P
c − pole calkowite powierzchni
P
c = P
p + 4P
s = 4(1+
√145) cm
2
9 gru 20:43
lippo: Wielkie dzięki
9 gru 21:05