pleas
ola: pilka ma średnicę 22 cm i mase 430. oblicz mase jaką miałaby gdyby była wypełniona wodą.
PLEAS <=====>pilne
z góry DZIĘXXX....
9 gru 20:02
ola: pleas : pilka ma średnicę 22 cm i mase 430. oblicz mase jaką miałaby gdyby była wypełniona
wodą. PLEAS <=====>pilne z góry DZIĘXXX...
9 gru 20:07
slawi: ϱ=mV
m=ϱwodyV+mp=ϱwody43πR3+mp=ϱwody43π(d2)3+mp
9 gru 20:23
ola: o co chodzi?
9 gru 20:28
ola: proszę to na jutro
od tego zależy moja ocena a nie rozumiem tego
9 gru 20:29
slawi: wychodzimy od wzoru na gęstość substancji i wyznaczamy wzór na masę wody w piłce
szukana masa piłki z wodą to masa piłki i zawartej w niej wody
V to objętość wody w piłce
mp masa piłki
m masa piłki z wodą
d − średnica piłki
ϱwody to gęstość wody − odczytujemy z tablic fizycznych = 1 kg/m3
wystarczy podstawić dane do wzoru i nie zapomnieć o zamianie jednostek
9 gru 20:39
ola: DZIĘKUJĘ
9 gru 20:40