Równania
Pati: Rozwiąż równania:
a) (x + 3)2 (2 − x) (x − 4) = 0
b) x3 − 6x2 + 5x = 0
c) x3 + 2x2 − x − 2 = 0
9 gru 19:54
aga116: a) (x + 3)=0 ∨ (2 − x)=0 ∨ (x − 4)=0
pozostale sa podobne
9 gru 19:56
Pati: czyli:
a) x=−3 ∨ x=2 ∨ x=4
a to b jak zacząć
9 gru 20:04
aga116: a) zrobilas dobrze, w b) musisz znalezc pierwiastki i zrobic podobnie jak w a)
9 gru 20:07
slawi: zacząć od wyłączenia x przed nawias a potem Δ
9 gru 20:08
slawi: a w c grupowanie wyrazów
x3−x+2x2−2=0
x(x2−1)+2(x2−1)=0
(x2−1)(x+2)=0
(x−1)(x+1)(x+2)=0
9 gru 20:11
Pati: b) Δ=16 x
1=1 x
2=5
c) x=1 x=−1 x= −2
i to koniec
9 gru 20:19
aga116: w b o czyms zapomnialas

maja byc wszystkie pierwiastki
9 gru 20:22
slawi: w b ) jednego brakuje

a w c) to koniec
9 gru 20:32
Pati: x = 0
9 gru 20:41
aga116: tak
9 gru 20:42
Pati: dzięki
9 gru 20:42