matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cos takiego
John:
Wyznacz wszystkie ciągi geometryczne o wyrazach róznych od zera ,w których kazdy wyraz , poczynając od wyrazu trzeciego jest równy sredniej arytmetycznej dwóch poprzednich. a
1
= a
1
a
2
= a
1
* q
a
1
+ a
1
*q
a
3
=
2
a
1
+a
1
*q+a
1
*q
3
a
4
=
2
9 gru 19:12
Godzio:
a
1
+ a
1
q
a
3
=
2
a
3
= a
1
q
2
1 + q
= q
2
2
1
2q
2
− q − 1 = 0 ⇒ q = −
lub q = 1
2
a
n
= 1 −− ciąg stały
1
a
n
= a
1
* (−
)
n − 1
2
9 gru 19:19
Eta:
9 gru 19:22
John:
bardzo cfanie
−dzieki
9 gru 19:27