pomocy
pomocy: Dane są punkty M=(1, 3, 0), P=(2, 4, 5), Q=(3, 5, 9), S=(0, 1, 2). Sprawdzić, czy
punkty te leżą w jednej płaszczyźnie. Sprawdzić, czy punkty M, P, Q leżą na jednej prostej
policzyłam czy leza na jednej plaszczyznie bo det jest =−1
i jakmam dalej policzyc czy punkty M, P, Q leżą na jednej prostej
9 gru 18:46
pomocy: sorki wyznacznk wyszedl mi −8 ale rozny od zera czyli nei sa na jednej plaszczyznie
9 gru 18:53
AS:
Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A,B i C
a następnie sprawdż czy punkt D spełnia to równanie.
Podobnie postępuj z prostą.
9 gru 20:04
pomocy: czyli x+y+5z+D=0
a pozniej co dalej
9 gru 20:18
pomocy: prosze o zrobienei tego zadania bo nei mam pojecia tzn tej prostej
9 gru 20:23
pomocy:
9 gru 20:23
AS: Równanie płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Podstaw do równania współrzędne punktów,otrzymasz trzy równania
o niewiadomych A,B i C a następnie równanie.
9 gru 20:26
AS: Dane są punkty: M = (1,3,0) , P = (2,4,5) , Q = (3,5,9)
Równanie prostej MP
| x − xM | | y − yM | | z − zM | |
| = |
| − |
| |
| xP − xM | | yP − yM | | zP − zM | |
czyli
| x − 1 | | y − 3 | | z − 0 | |
| = |
| = |
| czyli |
| 2 − 1 | | 4 − 3 | | 5 − 0 | |
Sprawdzam punkt trzeci tzn za x,y i z wstawiam 3,5,9
| | 9 | |
2 = 2 ≠ |
| a więc nie leżą na jednej prostej |
| | 5 | |
9 gru 20:38
pomocy: aha dzieki
9 gru 21:14