Potęgi :/
Paulina: Mam do zrobienia takie zadanie, nie wiem jak je zrobić proszę o pomoc:
Porównaj liczby
a)4+√15 oraz (4−√15)−1
b)√6+√5 oraz (√6−√5)−1
9 gru 18:39
aga116: jak to jak

przy pomocy kalkulatora
9 gru 18:40
nikka: a)
| | 1 | | 1 | | 4+√15 | | 4+√15 | |
(4−√15)−1 = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 4−√15 | | 4−√15 | | 4+√15 | | 16−15 | |
= 4 +
√15
9 gru 18:43
Paulina: nikka a 4+√15 tak samo trzeba zrobić? czy o co tu chodzi?
9 gru 18:55
Paulina: proszę...
9 gru 18:58
nikka: nie

pokazałam Ci, że ta druga liczba to to samo co pierwsza czyli
4 +
√15 = (4 −
√15)
−1
9 gru 19:00
Paulina: aha dzięki
9 gru 19:20
Paulina: mógłby ktoś zrobić jeszcze ten przykład:
3−2√2 oraz (3+2√2)−1
9 gru 20:04
Paulina: proszę.
9 gru 20:06
aga116: potrafisz uwymierniac ulamki?
9 gru 20:09
Paulina: zrobię i powiecie czy dobrze
9 gru 20:10
Paulina: =13+2√2 = 3−2√2(3+2p{2)(3−2√2)
9 gru 20:14
Paulina: oj napisze w wordzie
9 gru 20:14
9 gru 20:19
aga116: w mianowniku jednej dwojki zapomnialas

ale tak sie liczy

i jaki bedzie wynik?
9 gru 20:21
Paulina: a no zapomniałam 2
wynik skrócą się 3−2
√2 tak
9 gru 20:24
9 gru 20:27
Paulina: proszę jutro mam z tego kartkówkę...
9 gru 20:28
aga116: nom
9 gru 20:28
Paulina: dobrze
9 gru 20:29
aga116: tak
9 gru 20:31
Paulina: ok dzięki aga za pomoc...
9 gru 20:32