ciąg geometryczny
Natalia: W ciągu geometrycznym drugi wyraz jest równy 6, a piąty wyraz jest równy 48. Oblicz, ile wynosi
pierwszy wyraz, iloraz oraz suma wyrazów tego ciągu od piątego do dziesiątego.
9 gru 18:29
Natalia: pomoże ktoś
9 gru 18:46
sssss: a2 = 6
a5 = 48
a2 = a1 * q
a5 = a1 * q4
uklad rownan:
a1 * q = 6
a1 * q4 = 48
z pierwszego wyznacz a1 .
9 gru 18:49
Eta:
q
3=8 => q=2
| | q6 −1 | |
S5−10= a5* |
| =.................... = 3 024
|
| | q−1 | |
bo jest 6 wyrazów w tej sumie : n= 6
9 gru 18:53