pomoc
John: Wyznacz algebraicznie zbiór tych wszystkich punktów P(x) osi liczbowej ,których suma odległosci
id punktów A(−3) oraz B(−1) jest mniejsze od 5.
jak to zrobic?
9 gru 18:26
Eta:
|x+3| + | x+1| <5
rozwiąż tę nierówność , przedziałami
9 gru 18:42
John: ok.Dzięki

A mozesz mi powiedziec dokładnie,czemu to tak jest ?
9 gru 18:47
John: wiec wychodzi
x∊(−4,5 ; 1/2 )
9 gru 18:51
sssss: John , sam sobie odpowiedz

narysuj sobie os , znaznacz ze dwa punkty odlegle o np 5 i
sprawdz jakie rownanie opisuje ta odleglosc
9 gru 18:53
John: tzn.Wiem o co chodzi.
Jedna TY na to wpadłas/wpadłes ,bo wiedziałes jak to zrobic(znasz schemat takich zadan) , czy
poprostu rysowałas/es i tak Ci wyszło

?
9 gru 18:58
Krl: Wiem ze pOlecenie mówi algebraicznie Ale jak przyjrzymy sie temu to z definicji jest to suma
odleglleci od −3 i −1. Odległość −3 od −1 wynosi 2, a ma być najwyżej 5 więc skaczemy 3
jednostki w lewo od −3 i 3 jednostki w prawo od −1 i wychOdzi przedział (−6,2). Jaki jest błąd
w takim myśleniu, bo jak dotąd mnie nie zawiódł

?
1 kwi 20:57
Krl: Proszę o wytłumaczenie dlaczego nie działa tu interpretacja graficzna
1 kwi 21:10
Mila: Do KRL
Rozumowanie błędne.
Dla P∊<−3,−1> warunek spełniony.(na konkrecie: P=−2 to, 1+1<5)
Rozważ punkty z prawej i lewej strony przedziału:
Twoja wersja przedziału. P=1
4+2=6>5
Spróbuj przeprowadzić analizę.
1 kwi 21:15
Krl: Ajj zostają 3 jednostki, ale oddalając sie od jednej liczby oddaliśmy sie także od drugiej wiec
trzeba na 2 to podzielić. Wychodzi 3/2 jednostki w lewo i w prawo od krancowych liczb

dzięki
1 kwi 21:20