Drobna sprawa :)
Grześ: Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Mam do Was taką jedną sprawę.
Staram się znaleźć jakichś ciekawych zagadnień związanych z funkcją kwadratową. Nie chodzi tu o
żadne zwykłe równania, liczenie wartości itp.
Chodzi mi o zastosowanie tych funkcji w praktyce.
Wiem, że są tzw. zadania optymalizacyjne, ale mi chodzi o bardziej ciekawe treści.
Ma ktoś z forumowiczów jakiś pomysł

Czy jednak dla funkcji kwadratowej mało jest
ciekawostek

9 gru 18:25
Grześ: Podbijam, ma ktoś jakiś pomysł

9 gru 18:37
Sylwia: Może być zadanie ze zbioru zadań do liceum z dwoma gwiazdkami?
9 gru 18:38
Grześ: Jeśli chodzi o to, to ja akurat zbiór mam. Chodzi mi o jakieś ciekawe zagadnienia, ciekawostki
itp.
Wiem, że może być o to ciężko, ale może jednak da się coś znaleźć
9 gru 18:41
Sylwia: A jakiego wydawnictwa? Bo tego zadania nie zrobiła nasza kobieta od matematyki.
9 gru 18:42
Grześ: ja mam z pazdro, jak coś to z ciekawości rzuć mi zadankiem

9 gru 18:49
Sylwia: Dobra, napisze, bo i tak nie mam co robic.
1.Ulica Klonowa jest prostopadła do ulicy Jesionowej, a centrum skrzyżowania ulic znajduje się
w punkcie P. Samochód podróżujący na wschód ze stałą prędkością 40km/h mija punkt P w tym
samym czasie, w którym samochód podróżujący na południe ze stałą prędkością 60km/h znajduje
się dokładnie 5km na północ od punktu P. Oblicz po jakim czasie t[h] odległość między
samochodami będzie najmniejsza i oszacuj tę odległość z dokładnością do jednego miejsca po
przecinku.
2. O godzinie 13:00 statek B płynący na zachód ze stałą prędkością 20km/h znajduje się w
odległości 10km od portu, zaś statek A płynący na północ ze stałą prędkością 40km/h znajduje
się w odległości od portu 6 razy większej niż statek B. O której godzinie odległość między
statkami będzie najmniejsza?
9 gru 18:53
Sylwia: E... Ja tez Pazdro... Ale kaszana...
9 gru 18:53
9 gru 18:54
Grześ: hihi, właśnie napisałem,

9 gru 18:54
Sylwia: A rozwiązałeś je? Odpowiedzi są z tyłu, ale jak do nich dojść to nie wiem...
9 gru 18:55
Sylwia: a dobry jestes z fizyki?
9 gru 18:56
Grześ: Z tymi zadaniami problemu by nie był. Tylko nie wiem, ogólnie to po to założyłem temat, bo
nauczycielka zaproponowała mi poprowadzić lekcje.
No i właśnie szukam jakichs ciekawych materiałów

9 gru 18:58
Grześ: Podbijam

9 gru 19:20
Grześ: poodbijam, hmm

9 gru 19:38
Mateusz:

Most przedstawiony na rysunku przypomina kształtem część paraboli opisanej równaniem y =
| | 1 | | 1 | |
− |
| x2+ |
| x pomost(jezdnia) ma długosc 108m i jest podtrzymywany przez pięć |
| | 16 | | 2 | |
pionowych wieszaków: |A
1B
1| |A
2B
2| |A
3B
3| |A
4B
4| |A
5B
5| rozmiesczonych w równych
odstępach oblicz ich długości
2) W ogrodzie zaprojektowano fontannę z której tryskające krople wody poruszają się po torach
opisanych równaniami:
| | 2 | | 3 | | 1 | |
y = − |
| x2+3x, y=− |
| x2+2x y=− |
| x2+x |
| | 3 | | 5 | | 4 | |
a) które równanie opisuje tor po którym krople spadają najdalej od środka fontanny?
b) Które równanie opisuje tor po którym krople wody wznoszą się najwyzej
Wiem że banalne ale zadnych ciekawszych nie znalazłempóki co
9 gru 19:50
Mateusz: dorzuce jeszcze jedno tez w sumie banał

ale moze sie przyda
Dekorator wnętrz zaproponował by dywan w salonie przykrywał połowę powierzchni prostokątnej
podłogi o wymiarach 4,5mx6m brzegi dywanu powinny być jednakowo odległe od ścian salonu Oblicz
wymiary dywanu.
9 gru 19:56
9 gru 20:15
Mateusz: Zobacze jescze do drugiej książki moze cos ciekawego będzie
9 gru 20:16
Mateusz: No nie wiem moze jescze dwa takie
1) Wzdłuż obu dłuższych boków i jednego krótszego boku prostokątnego trawnika o wymiarach 12m
na 10m wykopano rabatki kwiatowe o tej samej szerokości.Jaka to szerokość jeśli rabatki
| | 1 | |
zajmują dokładnie |
| powierzchni całego trawnika? |
| | 2 | |
2)Na ogrodzenie parkingu w kształcie prostokąta przeznaczono 300 m bieżących siatki.Ozdobna
metalowa brama wjazdowa ma mieć szerokość 12m jakie wymiary powinien mieć ten parking aby jego
pole powierzchni było największe?Oblicz to pole.
Nic więcej ciekawszego z optymalizacji nie mam niestety(reszta to standard jak wszędzie) chyba
ze
cos na dowodzenie ale nie wiem czy ci sie przyda.
9 gru 20:27
Grześ: Aha, rozumiem. Może te zadania się przydadzą.
Z jakich zbiorów je brałeś

Nie są na pewno ze zbioru Pazdro

9 gru 20:29
Mateusz: ja brałem je z podręczników
9 gru 20:31
Grześ: aaa, ok
Bardzo dziękuję CI za pomoc. Przepiszę sobie treści i może przydadzą się na lekcje

9 gru 20:34
Mateusz: Prosze bardzo. Powodzenia w prowadzeniu lekcji
9 gru 20:35
AS: Sprowokowałeś mnie! Może takie coś?
Rozwiązać równanie kwadratowe postaci x
2 + p*x + q = 0 metodą
trygonometryczną.
Przypadek 1:
Pierwiastki równania mają jednakowe znaki , wtedy q > 0
√Δ =
√p2 − 4*q = p*
√1 − 4q/p2
| | 4q | |
Z uwagi na to,że pierwiastki mają być rzeczywiste,wynika.1 − |
| > 0 |
| | p2 | |
| | 4q | |
Mogę teraz przyjąć,że |
| = sin2φ |
| | p2 | |
Pierwiastki szukane
| | −p ± √p2 − 4q | | −p | |
x1,2 = |
| = |
| (1 ± √1 − 4q/p2) |
| | 2 | | 2 | |
| | −p | | −p | |
x1 = |
| *(1 − cosφ) , x2 = |
| *(1 + cosφ) lub |
| | 2 | | 2 | |
| | 2*√q | |
x1 = −p*sin2(φ/2) , x2 = −p*cos2(φ/2) gdzie sinφ = |
| |
| | p | |
Przypadek 2
Pierwiastki równania są różnych znaków czyli q < 0
| | −4q | | −4q | |
Liczba |
| jest dodatnia i możemy przyjąć tgφ = |
| |
| | p2 | | p2 | |
| | 1 | |
Wtedy √Δ = √1 + tg2φ = |
| |
| | cosφ | |
Pierwiastki
| | −p | | 1 | | p | | 1 − cosφ | |
x1 = |
| *(1 − |
| ) = |
| * |
| |
| | 2 | | cosφ | | 2 | | cosφ | |
| | −p | | 1 | | −p | | cosφ + 1 | |
x2 = |
| *(1 + |
| ) = |
| * |
| |
| | 2 | | cosφ | | 2 | | cosφ | |
Ostatecznie
| | −pcos2(φ/2) | | 2√−q | |
x2 = |
| gdzie tgφ = |
| |
| | cosφ | | p | |
Przykład
Rozwiązać równanie
x
2 − 35.9x + 316.2 = 0
| | 2*√316.2 | |
sinφ = |
| = −0.9906 |
| | −35.9 | |
φ = 97
o50' ,φ/2 = 48
o55'
x1 = 35.9*sin
248
o55' = 20.4
x2 = 35.9*cos
248
o55' = 15.5
9 gru 21:24
Grześ: Hihi, jak niby Cię sprowokowałem

Nie powiem ciekawy sposób rozwiązania równania kwadratowego.
Nie wiem, czy takie coś w ogóle warto wyłożyć na lekcji, skoro większość nie rozumie troszkę
bardziej skomplikowanych równań kwadratowych i to na tradycyjnych wzorach

9 gru 21:30
Grześ: Jesteś może Mateusz

Jakbyś mógł, to powiedz mi do czego odnosi się długość jezdni.
Do długości łuku paraboli, czy do długośc tej prostej kreski

Bo raczej na lekcji nie przedstawiałbym długośc paraboli z całek...
9 gru 22:29
Grześ: A czy ktoś może mi odpowiedzieć czy dobrze myślę

9 gru 22:34
Godzio:
Moja podpowiedź do tego zadania, wrzuć sobie je w układ współrzędnych, gdzie początek jezdni to
punkt (0,0) myślę że dalej już sobie poradzisz
9 gru 22:37
Grześ: Dobra, wrzucę sobie w układ, tylko o jedną rzecz mi chodzi, do czego odnosi sie dł. jezdni.
Jak sądzisz Godzio

9 gru 22:40
Godzio:
Parabola tylko i wyłącznie do jezdni
9 gru 22:40
Grześ: NO właśnie, a skoro mam podaną długość jezdni, czyli paraboli, to co ja z tym mogę zrobić?
Tylko o to mi chodzi

9 gru 22:43
Godzio:
| | 1 | |
108 = |
| * 2πr ⇒ 2r = ... |
| | 2 | |
| 2r | |
| = ... i teraz tylko liczyć wartości w poszczególnych punktach |
| 6 | |
9 gru 22:45
Grześ: aaa, czyli mam przyjąć, że to część łuku okręgu
9 gru 22:45
Godzio: nic innego raczej się nie da
9 gru 22:46
Grześ: hmmm, a dla pewności.... jak kąt wycinka weżmiesz

9 gru 22:47
Grześ: znaczy sie kąt łuku
9 gru 22:47
Godzio:
A na co Ci wycinek ?
9 gru 22:47
Godzio:
Łuk jest oparty na kącie 180
o więc nie trzeba za dużo kombinować
9 gru 22:48
Grześ: ale w układzie współrzędnych ten wykres inaczej wygląda.... nie jest na 180 stopni.
Zapewne nie dało się inaczej krzywej narysować i została narysowana jako półokrąg...
9 gru 22:49
Godzio: poczekaj moment zaraz posprawdzam sobie, może jednak trzeba coś innego wymyśleć
9 gru 22:50
Godzio: wymyślić *
9 gru 22:50
9 gru 22:51
Grześ: wg mnie trzeba wyznaczyć punkt równoodległy od tych 4 wyznaczonych punktów, będzie znajdował
się na osi symetrii wykresu. Co o tym sądzisz?
9 gru 22:53
Godzio:

Rzeczywiście na pół okrąg to nie wygląda
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y = − |
| x2 + |
| x = − |
| x(x − 8) = − |
| (x − 4)2 + 1 |
| | 16 | | 2 | | 16 | | 16 | |
Chyba to tak trzeba:
f(4) = ...
I to da poprawne wyniki
9 gru 22:57
Grześ: ale teraz trzebaby było wyznaczyć skalę, bo wyniki będą zaniżone od rzeczywistych. Sam pomyśl

9 gru 22:59
Grześ: masz 108 m a tu wyjdą bardzo niskie wyniki....
9 gru 23:00
Grześ: dobra, wyznaczyłem promień tego okręgu. Wynosi 8,5 teraz wg mnie muszę wyznaczyć cięciwę
powstałą z osi OX, co o tym sądzisz

9 gru 23:03
Godzio:
Mimo to ja bym został przy tym
9 gru 23:04
Godzio:
Ale tu z okręgiem to chyba jednak się nie da bo część paraboli raczej nigdy nie będzie
okręgiem, wcześniej mnie zmylił rysunek Mateusza i tak jakoś mi się skojarzyło
9 gru 23:05
Grześ: Juz wiem jak policzyć. Kurde bardzo ciekawe zadanie


Teraz wyznaczę sobie kąt wycinka, policzę łuk okręgu w tej skali a potem porównam ze skalą
rzeczywistego obrazu drogi, hihi
9 gru 23:05
9 gru 23:06
Godzio:
Nie mam pojęcia
9 gru 23:08
Grześ: sprawdziłem i powstaje tylko lekkie załamanie, Zmiana promienia wynosi z 8,5 na około 8,48,
więc jest to praktycznie łuk

9 gru 23:11
Godzio:
Ano właśnie, czyli jest obsunięcie co oznacza wynik nie dokładny
9 gru 23:11
Grześ: Ojej, a Twój sposób nie wypali, bo sam pomyśl.
Masz długośc osi OX 8, a jezdnia 108 m, jak niby zmieścisz tyle asfaltu

9 gru 23:12
Godzio:
8 jednostek nie metrów

więc trzeba coś wymyślić może ten okrąg jest dobrym pomysłem ale
jeszcze sobie pomyśle może coś wymyśle
9 gru 23:14
9 gru 23:16
Grześ: Ja idę spać. Jak cos wymyślisz, to pisz.

9 gru 23:19
Godzio:
Ok, narazie ale tu chyba nic więcej się nie da
9 gru 23:20
9 gru 23:25
Mateusz: Szczególnie patrz na most po lewej ostatnia fotka
9 gru 23:26
Godzio:
Czyli można to potraktować jako część okręgu ?
9 gru 23:29
Mateusz: w zadaniu podali nam ze model mostu odzwierciedla parabolka o takim równaniu jak podano w
zadaniu rysuje tą parabole w układzie współrzędnych widzimy ze B
3 jest w wierzchołku miejsca
zerowe
| | 108 | |
łatwo policzyc to 0 i 108(punkt B) wiemy ze {AA1|=|AA2|...=|A5B| = |
| =18 czyli |
| | 6 | |
odległosci między wieszakami wynoszą 18 a więc x=18, 36, 54 itd i teraz liczymy wartosci
funkcji(B
1 B
2 itd) dla tych x i dalej juz prosto
9 gru 23:36
Mateusz: Pewnie tak tylko jakbys wtedy wyznaczył wysokosci tych wieszaków
9 gru 23:38
Godzio:
Ano dobra, bo w przecież 108 m tyczy się jezdni to znaczy odcinka na OX

heh, ale tutaj filozofowaliśmy
9 gru 23:39
Mateusz: w podręczniku w którym mam to zadanie jest obok rysunku fotografia w realu jak ten most wygląda
sądziełm ze będzie zbędna a tu prosze jednak okazała sie potrzebna następnym razem pomysle o
dodaniu jak będzie potrzeba
9 gru 23:42
Grześ: Hihi, nie mogę jak tu kombinowaliśmy. A wystarczyło określenie czego odnosi się jezdnia i by
było po sprawie.
Dziękuje za ciekawą polemikę z
Godziem 
10 gru 06:41
Mateusz: Tak w sumie to tylko z korzyscią dla was z takich polemik mozna się duzo nauczyc i zapamiętać
nie wiadomo czy którys z was nie będzie np architektem i nie będzie projektował mostów
10 gru 09:16
AS: Zadania na gimnastykę umysłu
1.Dowieść,że równanie b2x2 + (b2 + c2 − a2)x + c2 = 0 nie ma
pierwiastków rzeczywistych,jeśli a,b,c oznaczają długości boków trójkąta.
2. Wykazać,że jeżeli a,b,c są miarami boków trójkąta prostokątnego
o przeciwprostokątnej c,to równanie
x2 − 2*(a2 + b2)x + c4 = 0
ma tylko jeden pierwiastek podwójny.
3. Ile wynosi iloczyn pierwiastków równania dwukwadratowego
ax4 + bx2 + c = 0 w którym b2 − 4ac > 0
4. log2*log5 = 0.2104. Obliczyć log2 i log5.
5. Czy równanie kwadratowe zupełne może mieć jako pierwiastki
liczby przeciwne?
10 gru 11:51