Fizyka
Sylwia: | | km | |
Statek wycieczkowy rozwija średnią szybkość v1=72 |
| . Szybkość prądu rzeki wynosi |
| | h | |
| | km | |
v2=18 |
| . Z Bemowa do Celowa statek płynie 15 minut. |
| | h | |
a) Oblicz odległość między przystaniami.
b) Oblicz, ile czasu będzie płynął statek z Celowa do Bemowa.
c) Oblicz średnią szybkość statku na trasie Bemowo−Celowo−Bemowo, jeżeli w Celowie był
10−minutowy postój.
Zaczęłam robić,ale przez to że nie ma w zadaniu kierunku w który płynie prąd rzeki, pogubiłam
się. Wyszło mi, że droga to 22,5km albo13,5km. A przecież droga to wartość stała...
9 gru 18:25
slawi: V1=72km/h=20 m/s
V2=18km/h=181000m3600s=5ms
t=15 min=15 ♦ 60s=900s
Jednostki muszą być te same albo m/s i s albo km/h i h
a) brak jest informacji o kierunku dlatego trzeba rozpatrzeć dwa przypadki no i nie wiadomo o
który chodzi autorowi
s=Vt
jeśli statek płynie z prądem rzeki to:
s=(V1+V2)t=(20+5)900=22500m=22,5km
jeśli pod prąd to
s=(20 − 5)900=13500m=13,5km
b) i tu zaczynają się komplikacje bo mamy dodatkowe dwie możliwości
9 gru 18:51
Sylwia: no i ja tez na b) sie poddałam.
9 gru 18:54
Sylwia: napisze to ktos?
9 gru 18:57
slawi: jeżeli z Celowa do Bemowa płynie pod prąd to
t=sV1−V2=13,5km54km/h=0,25h=15min
jeżeli statek płynie z prądem to
t=sV1+V2=22,5km90km/h=0.25h = 15 min
no i to samo z odwrotnymi drogami czyli mieszanina
9 gru 19:08
Sylwia: Podbijam, policzy mi to ktos?
9 gru 19:44
jacek: Jeżeli z B do C z prądem to s=22500m i z C do B będzie pod prąd
| | 22500 | |
t= |
| =1500s=25min
|
| | 20−5 | |
Jeżeli z B do C pod prąd to s=13500m i z C do B będzie z prądem
9 gru 19:58