działania
Pan Pikuś: Wykonaj potęgowanie
proszę o napisanie co jak i dlaczego
(a + b + 1)2
9 gru 18:24
konrad509: (a+b+1)(a+b+1)=
a2+ab+a+ab+b2+b+a+b+1=
a2+b2+2ab+2a+2b+1
9 gru 18:31
9 gru 18:31
slawi: mając podnieść wyrażenie w nawiasie do potęgi można je potraktowac tak jak zwykłą liczbę
podniesioną do potęgi np
a2=aa
(x−2)2=(x−2)(x−2)
(a+b+1)2=(a+b+1)(a+b+1)
no i oczywiście musimy wymnożyć każdy wyraz pierwszego nawiasu przez każdy wyraz z drugiego
nawiasu
9 gru 18:39
Pan Pikuś: Teraz rozumiem ,dzięki
9 gru 19:41