Równanie
Natalia: Rozwiąż równania:
a) x + 3x − 2 = 2x + 4x + 2
b) 3x − 4x + 2 = 8
9 gru 18:13
aga116: zrob zalozenia i lecisz proporcja
9 gru 18:14
slawi: x+3x−2=2x+4x+2
załpżenia: x≠2 i x≠−2
(x+3)(x+2)=(x−2)(2x+4)
x2+2x+3x+6=2x2+4x−4x−8
x2−x−14=0
Δ=b2−4ac=1−4(−14)=57
x1=−b−√Δ2a=1−√572
x2=−b+√Δ2a=1+√572
9 gru 18:31
slawi: 3x − 4x + 2 = 8
założenia: x≠−2
(3x−4)=(x+2)8
3x−4=8x+16
5x+20=0
5x=−20
x=−4
9 gru 18:34
aga116: slawi zrobiles zle
x
2−x−14=0←tu jest blad
9 gru 18:37
nikka: w pierwszym jest błąd w obliczeniach ...
powinno być x2 − 5x − 14 = 0
9 gru 18:37
slawi: fakt można to jakoś edytować czy trzeba przepisywać?
9 gru 18:58
slawi: no to od miejsca gdzie jest błąd
x2 − 5x − 14 = 0
Δ=25+56=81
x1=5−92=−2 odrzucamy
x2=5+92=7
9 gru 19:01