asia: pomóżcie proszę proszę proszę proszę


przekrój poprzeczny tunelu metra o
3000m jest częścią koła o promieniu 4cm linia PQ wyznacza poziom tunelu na którym będą
ustawione szyny . oblicz ile m szesciennych ziemi trzeba było usunąc aby zbudowac tunel?
16 sty 23:13
Jota: Asia najpierw napisz poprawnie zad.
w tunelu o promieniu 4cm...... to myszki biegają

bo tylkoone by sie tam "prześliznęły"
16 sty 23:37
asia: Przekrój porzeczny tunelu metra o 3000m jest częścią koła o promeniu 4cm. Linia PQ
wyznacza poziom tunelu na którym będą ustawione szyny. Oblicz ile metrów sześciennych
ziemi trzeba było usunąc aby zbudowa tunel? w kole jest trójkąt
17 sty 18:30
%3Cpre%3E%3Cb%3Easia%3A%3C%2Fb%3E%20Przekr%C3%B3j%20porzeczny%20tunelu%20metra%20o%203000m%20jest%20cz%C4%99%C5%9Bci%C4%85%20ko%C5%82a%20o%20promeniu%204cm.%20Linia%20PQ%0A%20wyznacza%20poziom%20tunelu%20na%20kt%C3%B3rym%20b%C4%99d%C4%85%20ustawione%20szyny.%20Oblicz%20ile%20metr%C3%B3w%20sze%C5%9Bciennych%0A%20ziemi%20trzeba%20by%C5%82o%20usun%C4%85c%20aby%20zbudowa%20tunel%3F%20w%20kole%20jest%20tr%C3%B3jk%C4%85t%20%0A%3C%2Fpre%3E
17 sty 18:30
asia: 4m
18 sty 20:48
kier:
Asia!
Nie mogę sie doczekać odp na moje pytanie?
więc weźmy ,że ta linia PQ przechodzi przez średnicę koła
więc
r= 4m h= 3000 m
ilość tej ziemi równa sie połowie objetości walca
1/2*V
w=( 1/2 )* π r
2 * h
= (1/2)* 3, 14 * 16 *3000 m
3
= 3,14 *8*3000 m
3 = 3,14 * 24 000= 75 360 m
3
to jest odp: jak zadanie tak brzmi

juz masz z głowy "lament"
18 sty 20:59
asia: dzięki
18 sty 21:31