.
taki tam: Dany jest okrąg o równaniu x
2 + y
2 −2x + 6y+5=0
A) Napisz równania stycznych do danego okręgu,prostopadłych do prostej o równaniu x−2y=0
Więc:
S(0,0) r=
√5
jaka podpowiedz ?
9 gru 17:42
Tragos: a skąd niby S(0,0)?
9 gru 17:43
taki tam: hm.
9 gru 17:46
sssss: Zle przeksztalciles rownanie okregu:
x2 − 2x +1 −1 + y2 +6y +9 − 9 + 5 = 0
(x−1)2 + (y+3)2 = 5
S(1,−3)
r = √5
wyznacz prosta prostopadla do tej podanej , i uklad rownan z rownaniem okregu.
9 gru 17:46
Tragos: (x2 − 2x + 1) − 1 + (y2 + 6y + 9) − 9 + 5 = 0
(x−1)2 + (y+3)2 = 5
S(1, −3)
r = √5
9 gru 17:48
taki tam: oj. to bedzie (x−1)2 (y+3)2=3
zatem s=(1,−3) , r= √3 ?
9 gru 17:49
taki tam: oj. to bedzie (x−1)2 (y+3)2=3
zatem s=(1,−3) , r= √3 ?
9 gru 17:50
taki tam: oj. to bedzie (x−1)2 (y+3)2=3
zatem s=(1,−3) , r= √3 ?
9 gru 17:50
%25253Cb%25253Etaki%252520tam%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520oj.%252520to%252520bedzie%252520(x%2525E2%252588%2525921)%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%252520(y%25252B3)%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%25253D3%252520%25250A%25250Azatem%252520s%25253D(1%25252C%2525E2%252588%2525923)%252520%25252C%252520r%25253D%252520%25253Cspan%252520class%25253D%252522p1%252522%25253E%2525E2%252588%25259A%25253C%25252Fspan%25253E%25253Cspan%252520class%25253D%252522p4%252522%25253E3%25253C%25252Fspan%25253E%252520%25253F%25250A%25250A
9 gru 17:51
%2525253Cb%2525253Etaki%25252520tam%2525253A%2525253C%2525252Fb%2525253E%25252520oj.%25252520to%25252520bedzie%25252520(x%252525E2%25252588%252525921)%2525253Csup%2525253E2%2525253C%2525252Fsup%2525253E%25252520(y%2525252B3)%2525253Csup%2525253E2%2525253C%2525252Fsup%2525253E%2525253D3%25252520%2525250A%2525250Azatem%25252520s%2525253D(1%2525252C%252525E2%25252588%252525923)%25252520%2525252C%25252520r%2525253D%25252520%2525253Cspan%25252520class%2525253D%25252522p1%25252522%2525253E%252525E2%25252588%2525259A%2525253C%2525252Fspan%2525253E%2525253Cspan%25252520class%2525253D%25252522p4%25252522%2525253E3%2525253C%2525252Fspan%2525253E%25252520%2525253F%2525250A%2525250A
9 gru 17:51
guniesiwy: chłopie, ale chaos wprowadzasz
9 gru 17:57
taki tam: Jak mozesz to pomóz,a jak nie to nie. Sory,za te dwie linijki ,ale miałem problem z netem
9 gru 18:00
sssss: Napisalem Ci jak to zrobic. Pare postow wyzej
9 gru 18:03
taki tam: Dwie proste są do siebie prostopadłem kiedy a1 *a1= −1
zatem :
ak= −2 , k=−2x+b
i teraz układ równan
y=−2x+b
(x−1)2 + (y+3)2 = 5
?
9 gru 18:15
Sylwia: wyszło Ci czy nie? Wiesz juz jak zrobic? Jak nie to pomoge
9 gru 18:17
taki tam: tzn. ten układ co napisałem to ,ok ?
nie mam odpowiedzi ,wiec nie sprawdze.
9 gru 18:20
sssss: jednak nie uklad rownan. Jesli maja byc styczne , to znaczy ze odleglosc srodka okregu od tych
prostych jest rowna promieniowi. wiec mamy rownanie prostej prostopadlej do podanej w postaci
ogolnej :
2x+y + C = 0
ze wzoru na odleglosc punktu od prostej
5 = |c−1|
c ktore wyjdzie podstawiasz to rownania prostej powyzej.
9 gru 18:21
Sylwia: no właśnie
9 gru 18:25
Sylwia: mi wyszło tak:
y=−2x+6 lub y=−2x−4
9 gru 18:30
taki tam: aha i teraz patrze,kiedy
y= −2x +6 jest prostopadła do x−2y=0
y=−2x +4 jest prostopadła do x−2y = 0
9 gru 18:55
Sylwia: nie, te proste są styczne do okregu i prostopadle do tej prostej. To juz jest rozwiazanie.
9 gru 18:59
Sylwia: Czaisz dlaczego?
9 gru 18:59
ilak: niestety nie do konca
9 gru 19:03
taki tam: niestety nie do konca
9 gru 19:03
Sylwia: jestes w ogole? Bo ja na chwile wyszłam.
9 gru 19:37
taki tam : Owszem.Jestem
9 gru 19:59