enter7.12: określi liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru p.
a) b) c)
p x+2 x
----- =2 ------- =2 ------ = p
x-3 x+p x-3
Jest to tzw. zadanie dotyczące dyskusji rozwiązalności równania w zależności od
parametru.
Wiem, że takie zadania można robić na dwa sposoby:
a) graficznie (ale myślę, że jest to możliwe tylko w przykładnie "c", mam rację?)
b) algebraicznie- wtedy najlepiej doprowadzić do funkcji kwadratowej i stawiać warunki na
deltę... ale co robić jeśli mam funkcję liniową (po przekształceniu f.wym), jakie
postawić warunki? jak zabierać się za takie zadania?
16 sty 22:32
Jota:
w a) D= R-{3}
widać że jeżeli p=0 to licznik = 0 -- sprzeczne -- brak rozw.
dla p≠0 mamy 2( x-3) =p <=> 2x = p +6
<=> x= (p+6)/2 czyli dla p€ R - {0} --- jedno rozw.€D
dla p = - 6 --- jedno dokładnie x = 0
b)
D: x≠ - p
1) dla p= -x --- sprzeczne --- brak rozw.
2) dla x ≠ - p --- jedno rozw. € D
bo
x+2 = 2( x+p)
x +2 = 2x +2p
x = 2 - 2p dla p = 1 dokładnie x =0 ale tez jedno!
tu nie ma żadnej funkcji kwadratowej! jak widzisz
w c) D = R - {3}
x= p( x - 3)
x = px - 3p
px - x = 3p
x( p -1) = 3p
3p
x = -------- dla p = 1 -- sprzeczne
p -1 dla p = 0 --- jedno rozw. x = 0
dla p≠0 i p≠ 1 --- też jedno rozw, € D
we wszystkich zad. ja nie widze
f. kwadratowej po przekształceniach!
bo prawa str, równania jest liczbą stałą niezależną od x
16 sty 23:31
enter: czyli podsumowując:
a) zmienna a w liczniku⇒warunek: a≠0
b) zmienna w mianowniku⇒warunek: wynika z określenia dziedziny
co do przykładu "C" to oczywiście nie chodzi mi o to, że tam widze jakąś funkcję
kwadratową, bo nijak jej tam nie ma, tylko o to, że wg mnie dałoby się zrobić
interpretację graficzną rozwiązania. Namalować na wykresie funkcję y=x/(x-3) i drugą y=p
a następnie określić dla jakich wartości brak rozw a dla jakich rozw jest

dziękuję Jota za podpowiedzi, jutro będę próbować dalej

pozdrawiam
miłej nocy
16 sty 23:40
enter: aha, Jota, czy przychodzą Ci do głowy jeszcze jakieś wnioski do podsumowania?
16 sty 23:40