ruch po okręgu
krzysztof: 1. motocykl rozpędza się ruchem jednostajnie przyśpieszonym 2m/s2 po torze w kształcie okręgu o
promieniu 3 m. ile będzie wynosić stosunek jego przyśpieszenia dośrodkowego do prędkości, o
czasie 3s
2. jaki może być minimalny promień zakrętu, aby przyśpieszenie dośrodkowe samochodu jadącego z
szybkością 72 km/h nie przekroczyło wartości przyśpieszenia ziemskiego.
3. organizm zdrowego siedzącego człowieka może bez zmian w jego funkcjonowaniu znieść w
krótkim czasie przyśpieszenie czterokrotnie przewyższające przyspieszenie ziemskie. jedna z
karuzel w wesołym miasteczku ma dwie kapsuły, w których siedzący pasażerowie znajdują się w
odległości 2 m od osi obrotu. oblicz, z jaką częstotliwością może obracać się karuzela, aby
pasażerowie znajdujący się w kapsułach nie odczuli dyskomfortu jazdy. proszę pomóżcie jakoś.
pomóżcie, błagam!
9 gru 17:14
danny: 2. a=v2/r
aby spełnić warunki zadania musi zachodzić
a<g
v2/r<g
v2/g<r
40<r
9 gru 17:47
danny: 1.
v=a*t
adośr =v2/r
v=6
a=12
a/v=2
9 gru 17:50
danny: 3.
v=ω*r
ω=2πf
v=2πf*r
ad = v2/r
ad = (2πf*r)2/r
ad<4g
4π2f2r2/r<4g
4π2f2r<4g
π2f2*r<g
f<√g/π2*r
f<...
9 gru 17:57