?
mmm: dane jest a
2=6 i a
4=24 jak policzyć a
1
9 gru 17:13
sssss: jaki to ciag? geometryczny czy arytmetyczny?
9 gru 17:21
mmm: geometryczny
9 gru 17:23
sssss: a
2 = a
1 * q
a
4 = a
1 * q
3
uklad rownan:
| ⎧ | a1 * q = 6 | |
| ⎩ | a1 * q3 = 24 |
|
wyznacz z pierwszego a
1 , podstaw i policz
9 gru 17:28
mmm: wielkie dzięki

możliwe że jeszcze dzisiaj będę szukać pomocy na tym forum bo dostałam na zadanie do
rozwiązania 20 zadań z matmy,a że jestem słaba z matmy licze na waszą pomoc
9 gru 17:37
sssss: Trenuj a na pewno to zrozumiesz, matma nie jest wcale taka trudna
9 gru 17:41
mmm: może i nie jest ale mi trudno jest ją zrozumieć i pojąć
9 gru 17:44
mmm: mam jeszcze jedno pytanie mam taki układ równan
a
1+a
3=16
a
3−a
1=8
robię tak
a
1+a
1q
2=16
a
1q
2−a
1=8
a
1(1+q
2)=16
a
1(q
2−1)=8
1+q
2=8
q
2−1=16
co z tym dalej bo nie wiem?
9 gru 17:49
sssss: przenosze i sporwadzam do jednego mianownika
Jesli nie mialas wyrazen wymiernych, to tego mozesz nie zrozumiec. Jesli tak faktycznie jest,
postaraj sie zrobic to jakims innym sposobem , kombinuj

c.d
(−3q
2 −1 )(q−1)(q+1)=0
q=1 lub q=−1
9 gru 17:58
mmm: ale..chodzi mi o to żeby wyznaczyć z tego a1
9 gru 18:01
9 gru 18:01
mmm: a możesz wytłumaczyć dlaczego tak?
9 gru 18:05