ostrosłup
magdaP:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kat miedzy wysokością ostrosłupa a jego ścianą boczną ma
miarę 30o . Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa, jeśli jego krawędź
podstawy ma długość 4cm
9 gru 16:48
dero2005:

h
p − wysokość podstawy
h
p =
a√32 =
4√32 = 2
√3
h − wysokość ostrosłupa
9 gru 18:29
dero2005:
cd.
h =2
h
s − wysokość ściany bocznej
hhs = cos 30 =
√32
h
s =
43√3
P
p − pole podstawy
| | a*hp | |
Pp = |
| = 4*2√32 = 4√3
|
| | 2 | |
V − objętość
| | Pp*h | |
V = |
| = 4√3*23 = 223√3 cm3
|
| | 3 | |
P
c − pole pow całkowitej
P
c = P
p + 3P
s
P
s − pole pow ściany
| | a*hs | | 4*43√3 | |
Ps = |
| = |
| = 223√3
|
| | 2 | | 2 | |
P
c = 12
√3 cm
2
9 gru 18:44
Cela: Skąd wiadomo że 1/3 hp?
21 sty 11:23