Tomek: Wyznacz dziedzinę funkcji : f(x) = √x3-10x+9
16 sty 22:12
Jota:
D; x3 - 10x +9 ≥ 0
x= 1 jestpierw. bo 13 -10*1 +9=0
podziel
mozna podzielić x3 - 10x +9 przez (x -1) otrzymasz
wyrazenie st. drugiego i delta i x1 i x2
a można rozłożyć na czynniki też tak
x3 - 10x +9 = x3 - x - 9x +9= x(x2-1) - 9( x+1) =
= x(x- 1) (x+1) - 9(x -1)= ( x -1)( x2 +x - 9) Δ= 37 √Δ= √37
x1= 1 lub x2= ( - 1 +√37)/2 lub x3= ( - 1 - √37)/2
----------------------- ------------------->
I + + + I I + + +
--------x3--------------------x1----------------x2------------------->x
- - - I I - - - I
------------- I----------------------I
wybieramy wartości ≥ 0 czyli z nad osi wraz z miejscami zerowymi
odp D =[ < (-1 -√37)/2 , 1> U < ( -1 +√37/2, ∞)]
16 sty 22:48