ciąg arytmetyczny
ola: Pierwszy i drugi wyraz ciągu arytmetycznego spełniają warunki; a1−a2=−2, a2=−4. Wyznacz sumę
dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu..
9 gru 16:29
sssss: jesli a
2 = −4 to z a
1−a
2 = −2 liczymy a
1
a
1 + 4 = −2
a
1 = −6
Liczymy roznice ciagu :
r= a
2 − a
1
r= −4 +6 = 2
z wzoru ogolego ciagu arytmetycznego liczymy wyraz a
10:
a
n= a
1 + (n−1)*r
a
10 = −6 + (10−1)*2
a
10 = −6 + 18
a
10 = 12
Wzor na sume n wyrazow ciagu arytmeczycznego:
S
10 =30
9 gru 16:34
ola: dziekuje bardzo
9 gru 20:15