matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Marcepan:
zad.1 niech a=
1
x
i b=
1
y
. kazde wyrazenie wymierne zapisz jako wyrazenie zmiennej x i y. a) a
2
−b
2
b)
a−b
a+b
c)
1
a+b
+
1
a−b
d)
a
a+b
−
b
a−b
zad.2 w podanym wzorze wyznacz wskazany zmeinnik a)
1
f
=
1
p
+
1
q
f,q b)R=
r1r2
r1+r2
r1,r2
9 gru 16:11