Chłopaki i niewiasty pomóżcie:)
Madzia: Udowodnij że
√17 nie jest liczba wymierną
9 gru 16:08
Tomasz: | | p | |
Załóżmy, że √17 = |
| i p,q ∊ Z, takie że p,q są względnie pierwsze |
| | q | |
√17q = p
17q
2 = p
2 −> stąd wiemy, że p jest parzyste
p = 2p' i p' ∊ Z
2q
2 = (2p')
2 = 4p'
2
q
2 = 2p'
2 −> stąd wiemy, że q jest parzyste
Tak więc, skoro p i q są parzyste to nie są liczbami względnie pierwszymi. Otrzymujemy
sprzeczność, czyli
√17 ∊ IQ
9 gru 17:07
Tomasz: yyy.. dobra, skreślam to, jest źle, bo zacząłem to robić dla
√2 i raz pisałem dla
√17, a
raz dla
√2, więc wybacz. Gdybyś zamiast
√17 podstawiła
√2 to napisałem bardzo ładne
udowodnienie dla niewymierności
√2
9 gru 17:13
9 gru 17:40