Fizyka
karolina:

FIZYKA
Na jakiej wysokości h oderwie się kulka? r=1
to zielone to ziemia, a górna część koła to górka

prosze o pomoc
9 gru 15:54
karolina: a i kąt α wynosi 45
9 gru 16:16
jacek: r=h√2
9 gru 16:20
karolina: no tak... ale jak tak zrobiłam to bylo że źle

, ponieważ tam nie musi być kwadrat i muszę
zastosować prawo fizyczne jakieś...
9 gru 16:31
Tomek.Noah: ja podpowiem ci tak pomysl z pojeciami takimi jak energia potecjalna i kinetyczna
9 gru 16:36
jacek: skoro α=450 to jest kwadrat i trójkąt prostokątny równoramienny
9 gru 16:38
Tomek.Noah: sry zastosuj tw sinusa i juz
9 gru 16:44
9 gru 16:45
karolina: no dobrze to zostawie to tak, ale na wszelki wypadek postaram się zrobić też dla innego kąta...
wrazie co napisze jeszcze... ok?
9 gru 16:45
danny: ja bym powiedział że h=r−rcosα
9 gru 17:25