Tomek: Sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci i oblicz jego wartość dla a = √3, b = √2.
W = (a+b)/(2b)*[(a/b)1/2-(b/a)1/2]*(a-1*b-1)/(1/a+1/b)*(ab)1/2
Wynik przedstaw w postaci x √6+ y, gdzie x,y są liczbami wymiernymi.
16 sty 22:09
sowa: Tomek ! To jest tak banalne zad.,że sam dasz radę !
Zwykłe "przeliczanki" .... nie ociągaj się tylko policz!
16 sty 23:49
Tomek: Policzyłem je, ale chcę skonsultować, bo nie mogę oddać go źle rozwiązanego
17 sty 13:20
Tomek: W najprostszej postaci wyszło mi (b-a)/2b, a z podstawieniem -1/4√6 + 1/2 czyli x =
-1/4 i y = 1/2. Proszę tylko o potwierdzenie wyników.
17 sty 13:26