Prawdopodobieństwo...
Ta niebieska....;-): W pudełku jest 10 kul, w tym 6 czarnych. Losujemy 3 kule. Prawdopodobieństwo, że wsród
wylosowanych kul co najmniej jedna jest czarna, wynosi?
9 gru 15:26
Mateusz: Losujemy ze zwracaniem czy bez zwracania
9 gru 15:44
Ta niebieska....;-):
9 gru 15:44
Ta niebieska....;-): chyba bez zwracania.
9 gru 15:47
sssss: Jesli bez zwracania:
Ω=10*10*10 = 1000
Policzmy zdarzenie przeciwne do tego , czyli:
A' − wylosowano 3 nieczarne
A'= 4*4*4 = 64
A − wylosowano conajmniej jedna czarna
| | 64 | | 117 | |
P(A)= 1− P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 1000 | | 125 | |
9 gru 16:30
Ta niebieska....;-): dziękuje za rozwiązanie ale coś mi się wydaje że to nie jest dobrze. Nawet wsród odpowiedzi
takiej nie ma.
9 gru 21:52
Ta niebieska....;-):
9 gru 23:25
Ta niebieska....;-): Pomoże ktoś niebieskowłosej?

10 gru 00:42
Jack:
A' − nie ma żadnej czarnej wśród trzech wylosowanych
10 gru 00:49
Ta niebieska....;-): no i wyjdzie chyba 35? tak?
10 gru 00:52
10 gru 01:02
Ta niebieska....;-): No to jednak nie wiem skąd co się wzieło. A wynik podany przez Jack jest, więc się zgadza ale
jak do tego dojść.
10 gru 01:18
Jack:
błąd
ssss polegał na tym, że użył wariacji podczas, gdy kolejność nie ma u nas znaczenia.
| | | |
Losowanie zliczam za pomocą zwykłej kombinacji. Skąd | ? Stąd, że po odrzuceniu 6 kul |
| | |
czarnych zostają mi tylko 4. Losuję więc 3 spośród nich. Skąd Ω? Stąd, że wszystkie możliwe
losowania 4 kul (bez zwracania, kolejność nieważna) liczy kombinacja 4 elementowa ze zbioru 10
elementowego.
10 gru 01:39
Ta niebieska....;-): | | 29 | |
No tak to teraz rozumiem ale dlaczego mi po wyliczeniu tego P(A) nie wyszło |
|  tylko |
| | 30 | |
jakieś bzdury.
10 gru 08:12
Jack:
tego to ja nie wiem....
| | | | | | 120−4 | | 116 | | 29 | |
1− |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | | | 120 | | 120 | | 30 | |
10 gru 09:48
Ta niebieska....;-): a no i teraz już wiem gdzie zrobiłam błąd... przy liczeniu jedynke brałam pod uwagę na samym
koncu

Dziękuje bardzo
10 gru 09:50
Jack:
10 gru 09:52