Proszę pomóżcie!
Madzia: Udowodnij że liczba 5353−3333 jest podzielna przez 10
Proszę pomóżcie! Mam z tego niedługo kolokwium i potrzebuje pomocy w rozwiązaniu i wyjaśnieniu
zadań!
9 gru 15:17
sushi_ gg6397228:
zobacz jaka bedzie cyfra jednosci liczby 5353 (co CZTERY CYFRY liczba jednosci sie powtrza)
to samo sie tyczy 3333
31=..
33=..
33=...
33=...
35=...
36=..
9 gru 15:20
Madzia: Dziękuje sushi gg6397228!A czy może da się to jeszcze prościej wytłumaczyć i od razu z
wynikiem?:( Przepraszam jestem taka roztrzepana:(
9 gru 15:28
think: chodziło o to, że te liczby 53
53 i 33
33 będą miały taką samą cyfrę jedności na końcu... a
jak jest taka sama to po odjęciu np 1253287553 − 256773 = cośtam0 a jak liczba ma 0 na końcu
to jest podzielna przez 10
9 gru 15:33
Madzia: Teraz rozumiem chłopaki co chcieliście mi przekazać! Dziękuje!Mam sporo nauki! Pomożecie mi
jeszcze

Jeszcze raz dziękuje

9 gru 15:45
think: 
spoko, tylko nie chłopaki

Sushi to i owszem, ale ja się poczuwam do bycia
niewiastą...
Co do pomocy, to przeważnie pomagamy i nie trzeba nas o to zbytnio prosić...
9 gru 15:48
Madzia:
9 gru 15:50