6 przyjaciół wśród nich Jacek i Placek wybrało się do kina. mają bilety z kolejn
pomoc: 6 przyjaciół wśród nich Jacek i Placek wybrało się do kina. mają bilety z kolejnymi miejscami w
jednym rzędzie. Zakładając że usiądą losowo na tych miejscach oblicz prawdopodobieństwo, że
Jacek i Placek usiądą na najbardziej odległych miejscach.
czy może mi ktoś wyjaśnić ile powinna wynosić Ω ?
Ω=6*4 ?
9 gru 13:52
sushi_ gg6397228:
Ω− permutacja 6 elementowa
9 gru 13:55
pomoc: 6*5?
9 gru 14:10
sushi_ gg6397228: jaki jest wzor na permutacje
9 gru 14:16
pomoc: n! ?
9 gru 14:17
sushi_ gg6397228: to co mi piszesz 6*5

Ω=6! KROPKA
9 gru 14:17
pomoc: no ok, a jak obliczyć − Jacek i Placek usiądą na najbardziej odległych miejscach?
mając 6 miejsc, mogą usiąść na 1 i 6 oraz odwrotnie 6 i 1 tak ?
9 gru 14:20
sushi_ gg6397228: tak a miedzy nimi zostaja 4 wolne miejsca dla 4 osob
9 gru 14:22
pomoc: czyli na 2,3,4,5 miejscu będzie wyglądało to tak : 4*3*2*1 ?
9 gru 14:24
sushi_ gg6397228: znowu permutacja 4 elementowa 4!
9 gru 14:25
pomoc: no ok, i co dalej mam z tym zrobić?
bo wynik powinien niby wyjść
115
a to za Chiny nie chce mi tak wyjść ; o
Wychodzi mi gdy podporządkowuje się pod wynik, a w ten sposób nie chce wyjść
9 gru 14:27
sushi_ gg6397228: wychodzi, tylko widac nie umiesz mnozyc liczb
9 gru 14:31
sushi_ gg6397228:
Jacek 4! Placek
Placek 4! Jacek
| | 4! +4! | | 2*4! | |
P(A)= |
| = |
| =.... |
| | 6! | | 4!*5*6 | |
9 gru 14:32
pomoc: a możesz mi wyjaśnić dlaczego
Jacek 4! Placek
Placek 4! Jacek
Skoro mogą zająć dwa miejsca na 4 różne sposoby ;>
w tym momencie się zgubiłam najwyraźniej ; p
uwierz, że potrafię mnożyć ^^ tylko czasami trzeba mi coś wytłumaczyć, bo nie jestem ścisłowcem
9 gru 14:43
Eta:

|Ω|= 6!
|A|= 4! + 4! = 2*4!
P(A)=........
9 gru 14:57
Eta:
Wyjaśniam skąd bierze się 4!
Jacek i Placek muszą być na skrajnych miejscach i jedynie mogą się zamienić
miejscami J ....... P lub P...... J
pozostałe osoby dowolnie na czterech pozostałych miejscach na 4! sposobów
9 gru 15:01
pomoc: no i o to mi właśnie chodziło, dziękuję bardzo.
9 gru 15:08
Eta:
9 gru 15:11