snopka: Oblicz granicę:
eVn+1
an=---------------------
eVn
n+1 oraz n są pod pierwiastkiem
16 sty 21:45
Bogdan:
Dobry wieczór.
Spróbuj tak: √n + 1 = √n(1 + 1/n)
przy n→∞ (1/n) → 0
W liczniku i mianowniku otrzymujemy eVn,
po skróceniu mamy: limn→∞ an = 1
16 sty 23:40
sowa:
Witam Bogdan!
Ja nie mogłam rozszyfrować tych zapisów!
e√n+1
16 sty 23:53
snopka: Zgadza się. Ale możesz mi powiedzieć jedną rzecz. Chodzi mi o to, że 'ratami'
podstawiałeś za n ∞, można tak? Chodzi mi o ten moment, gdzie 1/n→0
16 sty 23:53
snopka: sowa, jak robisz pierwiastek w potędze?
16 sty 23:54
kiciuś:
Nie "ratami" .... bo w liczniku i mianowniku
skróci Ci się e√n
16 sty 23:55
sowa:
Piszesz e { p { 3 } } tylko klamerki blisko siebie !
między e i klamerką oczywiście szift i 6
e√3
16 sty 23:59
sowa: Czekam .... czy juz wiesz jak? wyślij e do pierw z n = 3
17 sty 00:01
snopka: e
√3
17 sty 11:42