Prosze o znalezieniue błędu w rozwiązaniu
Ania : ze zbioru cyfr 1,2,3,4,5 losujemy bez zwracania kolejno dwie cyfry i tworzymy liczbę
dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że
utworzona liczba jest podzielna przez 3.
Więc tak wypisałam sobie kolejno te liczby : 12, 15,21,24,42,45,33,51,54.
B=9
Ω= 5*4=20
P(B)= 920
jednak w odpowiedzi powinno rzekomo być 0,4, więc gdzie zrobiłam błąd?
9 gru 13:39
sushi_ gg6397228:
33 odpada
9 gru 13:41
Ania : aa, faktycznie, ponieważ bez zwracania
9 gru 13:45
Ania: a co w przypadku takim
b) różnica cyfr podzielna jest przez 2
(3,1), (4,2) (5,1) (5,3)
Również powinno wyjść 0,4 a mi wychodzi 15
9 gru 13:48
sushi_ gg6397228: zapomnialas zrobic na odwrot liczby 31 24 15 35
9 gru 13:54