enter: Witam!
Bardzo proszę o pomoc w zebraniu wiadomości na temat sposobu rozwiązywania równań i
nierówności z wartością bezwzględną. Wiem, że równania i nierówności możemy podzielić na
takie, gdzie
(1) mamy niewiadomą przyrównaną do stałej, np. |x+2|=3
(2) niewiadoma występuje w module i poza modułem, np. 7.11 poniżej
W przypadku (1) możemy postąpić tak:
(a1) skorzystać z definicji wartości bezwzględnej, że |x|=a⇔x=a v x=-a, w przypadku
nierówności analog z def
czy są jeszcze jakieś inne sposoby i jaki jest najszybszy?
W przypadku (2) można:
(a2) rozważać przypadki
Jest to dość długa metoda, czy istnieje jakaś inna?
Czy jest różnica w rozwiązywaniu między zadanie gdzie moduł jest w liczniku a innym
zadaniem gdzie moduł jest w mianowniku no i mamy jeszcze zmienne poza modułem? Czy
poprostu tak jak w (2)- przypadki?
Chciałabym również wiedzieć czy jest jakiś jeden uniwersalny sposób (niekoniecznie
najszybszy czy też najlepszy w każdej sytuacji), który możemy zastosować do każdej
nierówności i każdego równania z modułem?
dodatkowo podam dwa zadania z którymi mam problem... rozwiązałam je ale nie wiem dlaczego
wyszły źle.
7.11b)
x2-2
------- < x
|x-3|
7.11c)
|x|
---- ≤ 3
x+4
16 sty 21:32
Jota:
Witam! najpilniejszą matematyczkę

Obojetnie gdzie wystepuje moduł ... musisz roaważyć dwa przypadki
I x I = { x dla x≥0
{ - x dla x <0
zad 7.11b)
czyli
w b) I x - 3I = { x - 3 dla x €< 3,∞)
{ - x +3 dla x€ ( -∞, 3) -- tu zmiana znaku
bo -( x-3) = - x +3
I / dla x€ < 3,∞)
mamy x
2 - 2
------------ <x
x -3 rozwiąż tę nierówność wiem że potrafisz

i po rozwiązaniu wybierz część wspólną z x€ < 3, ∞)
i ta część wsp. będzie odp; dopiero do pierwszej cz.
II/ dla x€ (-∞, 3)
mamy x
2 - 2
---------- < x
- x +3 podobnie! i wybierz cz. wsp.
jako ostateczną odp ; do całego przykłady ( czyli tej nierówn. wyjściowej0
podaj x należący do sumy obedwu rozwiązań z cz. I i cz. II
dasz radę ! powodzenia! Jak coś ? to pytaj!
z c) juz prosto !... podobny sposób więc napewno
sobie poradzisz!
16 sty 22:04
enter: hmmm prawdę mówiąc to tak właśnie robiłam i ogólne pojęcie o modułach mam, ale wyszło mi
inaczej niż powinno:(.
x
2-2
------- < x
|x-3|
1. x-3≥0 v 2.x-3<0
x≥3 v x<3
x
2-2 x
2-2
-------<x -------<x
x-3 -x+3
x
2-2-x
2+3x x
2-2+x
2-3x
---------------- <0⇔ ----------------- <0⇔ (2x
2-3x-2)(-x+3)<0
x-3 -x+3 |
|
⇔(3x -2)(x-3)<0 Δ=25 x=-0,5 x=3
| | x=2
x=2/3 x=3 x∈(-
∞;-0,5)U(2,
∞)
x∈(2/3;3)
x∈zb pusty x∈(-
∞;-0,5)U(2,3)
a odp ma być (-0,5;2) co ja robię źle

?
16 sty 22:21
Jota:
Jeżeli chodzi o Twoje pytanie do zad. typu
I x +3I = 2 to tak jak zapisałaś!
x + 3= 2 v x+3 = - 2
Można też wprost z interpretacji geometrycznej modułu!
miejsce zerowe pod modułem to x= - 3
a rozwiazania to x -- odległe od - 3 o r= 2na prawo i na lewo od 3
- 2 +2
------------(-5)-----------(-3)-----------(-1)---->x
r = 2 r=2 ( jednakowa odległość o 2
jednostki
od x=3
podobnie dla nierówności tego typu
np; I x - 5I < 3 miejsce zerowe pod modułem x= 5 r= 3
---------------------------------- 5+3=8 5 - 3=2
Ix -5I>3 I
Ix -5I<3 I
I x -5 I > 3
--------2---------------5---------------8----->x
r= 3 r= 3
I x -5 I < 3 to x
między 2 i 8 czyli x€ (2,8)
I x -5 I > 3 to x
poza 2 i 8 czyli x€ ( -∞,2) U (8,∞)
16 sty 22:24
Jota:
Za moment Ci policzę! OK? .... bo na 15 min. musze wyjść!
16 sty 22:25
enter: dobrze i dziękuję Ci z góry, Joto... przy okazji możesz zerknąć na kolejne dodane przeze
mnie elementarne zadanie z parametrami, z działu funkcja wymierna.
16 sty 22:27
Jota:
Witam! Enterko!
No mnie wychodzi tak jak w odp: x€ ( -1/2, 2)
w tej nierówności poprawej str. źle wybierasz przedział!
Nie zwróciłas uwagi ,że
(2x
2 - 3x - 2) (
- x+3) <0
rozwiazanie będzie x€(- 1/2, 2) U ( 3, ∞)
zaznaczyłam Ci wyraźnie
minus ( nie uwzgledniłaś go
i dlatego ! juz wiesz? gdzie popełniłas błąd?
16 sty 23:00
enter: Jota, dziękuję... mój błąd tkwił nawet nie w tym, że rysując nie zauważyłam minusa jak
sądziłaś, ale po prostu nie zaznaczyłam sobie trójki na minirysunku, więc nie miałam
szans, żeby dobrze odczytać przedział... takiej głupoty to jeszcze nigdy nie
popełniłam.. no ale cóż, późno było, a ja zmęczona
17 sty 11:16
Bartek: Witam! mam pytanie co z tym x poza modułem.
2|x−3|=1−x
24 mar 20:32