:(
szymmm: POMOCY


!
obliczyc:
n→
∞
9 gru 00:46
Grześ: zapewne należy rozpisać licznik tego wyrażenia ze wzoru Stirlinga. Spróbuj
9 gru 06:43
aga116: | | n! | | n! | |
limn→∞( |
| )1n=limn→∞n√ |
| |
| | nne−n | | nne−n | |
| | (n+1)! | |
an+1= |
| |
| | (n+1)n+1e−(n+1) | |
i sprobuj z czegos takiego:
9 gru 10:42
szymmm: czemu tak? przeciez to nie sa szeregi i nie moze isc chyba z d'alamberta

mam kolosa
pomozcie

9 gru 10:55
brat:
a może tak?
| | n! | | (n!)1/n * (en)1/n | | (n!)1/n * e | |
( |
| )1/n = |
| = |
|
|
| | nn*e−n | | (nn)1/n | | n | |
9 gru 11:43
aga116: brat nie tak, zreszta masz takie twierdzenie: ciąg o wyrazach dodatnich {a
n} oraz
to lim
n→∞n√an=a
i jak mowie skorzystaj z tego
9 gru 11:59