pierwiastki i potęgi
bozenna: Wiedząc,że W(x)=2xdo3potęgi−3 x do kwadratu +21 i P ( x ) = − x do 4 + 5 x do2 −3 oblicz :
a) W (− 1 )
b) W ( 1/10 )
c)W (1 −pierwiastek z 3 )
d) P ( − 2 )
e) P ( pierwiastek z 5 )
Chodzi mi o przykład d) i e )
9 gru 00:05
sushi_ gg6397228:
to nie jest forum z jezyka polskiego czy pisanie ze słuchu−−> masz z boku sciage ze wzorow i
zapisz to aby mialo rece i nogi
9 gru 00:11
mila: podstaw za x d) −2 e) √5 za x
9 gru 00:13
mila: P(−2)=−(−2)4+5*(−2)2−3=−16+5*4−3=−16+20−3=1
9 gru 00:23