Sara: 1. Wyznacz współczynniki p i q trójmianu y=x2 +px+q wiedząc, że miejscami zerowymi są
liczby 2 i -3.
2. Wyznacz współczynniki trójmianu y = x2 +px+q wiedząc, że trójmian osiąga
minimumymin=5 przy x=-2
3. Wyznaczwspółczynniki p i q trójmianu y= x2 +px+q wiedzac, że wykres przecina oś y w
punkcie A(o,3) i jets styczny do osi x/
Proszę o pomoc
16 sty 20:48
luna:
Można np; tak : y = ( x- 2)(x +3) -- postać iloczynowa trójmianu
więc po wymnożeniu y = x2 +x - 6
porównując wspólczynniki przy tych samych potęgach znmiennej "x"
p = 1 q= -6
2/ W( -2, 5) z postaci kanonicznej y= a( x - xw )2 + yw
to y = (x +2)2 +5
podobnie jak w 1/ y= x2 +4x +4 +5
y= x2 +4x +9 to p= 4 q= 9
17 sty 00:26
Sara: zrobilam w pierwszym tak i mi wyszlo ze p to -1/2 a q to -6 1/4 to jak to w koncu jest?
17 sty 19:33
Delta:
Sara!.. .p. = 1 nie żadne - 1/2
q= - 6 nie - 6 i 1/4
odp do 1/ p= 1 q = - 6 ("luna" to ja
17 sty 20:12
Sara: ale jak to obliczyc o to mi chodzi;./
17 sty 21:48
mol: Widzę,że masz obliczone! więc nie wiem o co Ci chodzi?
17 sty 21:57
Sara: no wlasnie ja mam zle

o chodzi zeby mi wytlumaczyc od podstaw te zadania zebym
zobaczyla jak obliczyc bo samo rozwiązanie mi nic nie da
17 sty 21:58