paw_el: Witam. Mam tutaj kilka zadań z planimetri ! One są banalne, wiem, ale potrzebuję
odpowiedźi krok po kroku. Dziękuje bardzo

1. Czy istnieje taki wielokąt, który ma 2 razy więcej przekątnych niż boków (uzasadnij)
2. Dany jest trójkąt o wymiarach 2x, x, 4. Jaki warunek muszą one spełniać, żeby taki
trójką mógł zaistnieć ?
3. Dane są dwa boki trójkąta : a :
√75
b:
√27
Jaką długość może przyjmować trzeci bok tego trójkąta ?
4. Czy kąt zewnętrzny wielokąta foremnego może mieć 20 stopni ?
5. Przekątna kwadratu jest o 2 dłuższa od jego boku. Oblicz pole i obwód tego kwadratu.
Serdecznie dziękuję za rozwiązania.
Pozdro
16 sty 20:46
Jota: 1/
ilość przekatnych wielokata wypukłego wyraża sie wzorem
d= n(n- 3)/2 gdzie n --- ilość boków wielokata
czyli n(n -3)/2=2n /*2
n( n- 3) = 4n /: n bo n≠0
n - 3= 4
n = 7 ---czyi takim wielokatem jest siedmiokąt
spr d= 7*4= 28 -- przekatnych 2*7= 14 -- boków
wiec siedmiokat jest takim wielokatem spełniajacy w-ki zad.
16 sty 21:04
paw_el: Rozumiem. Czyli jakby w treści było 4 razy wiecej niż boków, 5, 6 to tylko podstawiamy do
= 4,5,6n ?
A pozostałe

?
16 sty 21:07
Jota: 2/
suma katów zewnętrznych wielokąta wypukłego jest wielkością stałą
dla wielokata i równa się 720o
każdy wielokatwypukły ma dwa kąty zewnętrzne równe
czyli 720o /2= 360o
360o / 20o = 18 takim wielokatem foremnym jest 18 -kąt
spr.
wiemy że suma wszystkich kątów wewnętrznych
wielokąta wypukłego wyraża sie wzorem (n -2) * 180o
dla n= 18 mamy 16*1800= 2880o
n= 18 więc kazdy z katów wewnetrznych ma miarę
2880o / 18 =160o
katy 20o i 160o to katy przyległe czyli ich suma = 180o
wiec zgadza się! czyli odp do zad;
takim wielokatem wypukłym i foremnym jest 18- kąt
16 sty 21:16
Jota: Ojj! to nie zad2/ tylko zad4/ ok?
16 sty 21:18
Jota: Tak! do zad1/
jakby było o 4 wiecej ( nie cztery razy)
to po prawej str. piszesz n +4
a jak cztery razy wiecej to po prawej 4*n
16 sty 21:20
Jota:
zad2/
musi zachodzić warunek istnienia trójkata czyli;
a +b> c
i a +c >b
i b+c > a ( jednocześnie)
suma dług.dwóch boków trójkata jest wieksza
od dług. boku trzeciego ( to tzw. nierówność trójkata)
czyli musza zachodzić jednoczesnie trzy nierówności
dlatego Ci napisałam spójnik
i
więc u Ciebie w zad. 2x, x, 4
czyli 2x +x >4 i 2x +4 > x i x +4 > 2x
3x > 4 i x > - 4 i x < 4 ( zmiana zwrotu nier. wiesz?)
x < 4/3 zach . zawsze x < 4
część wspólna czyli x € ( 4/3, 4)
tylko dla takich x istnieje trójkat utworzony z takich długości boków!
16 sty 21:28
Jota:
3/ już powinienes wiedzieć na podstawie 2/
a= √75 = 5√3
b= √27 = 3p{3]
rozwiąż układ trzech nierówności jak w zad. 2
powinienes otrzymać ,że c€ (2√3 , 8√3 )
16 sty 21:36
Jota:
5/ długość przekątnej kwadratu o boku "a"
wyraża się wzorem d= a*√2 ( to chyba wiesz!)
więc d= a +2 --- z w-ku zad.
czyli ap{2] = a +2
ap{2] - a = 2
a(p{2]-1) = 2
a = 2/(√2- 1) po usunieciu niewymierności z mianownika
2 2*(√2 +1) 2(√2 +1)
a = ---------- = -------------------- = --------------= 2(√2+1)
√2 -1 ( √2 -1)( √2 +1) 2 - 1
P= a2
P=( 2)2*(√2+1)2 = 4( 2 +2√2 +1) = 4( 3 +2√2) [ j2]
Ob= 4*a Ob= 4*2(√2 +1) = 8(√2 +1) [j ]
16 sty 21:49
paw_el: Dzięki za pomoc ! W części zadań myślałem bardzo podobnie, ale po prostu musiałem się
upewnić

Dzieki wielkiee
16 sty 22:36
asia: pomóżcie
16 sty 23:18