kaj: Proszę pomóżcie

blicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą
cyfr wybranych ze zbioru (0,1,2,3 ).
16 sty 19:01
mruczek:
suma= 10 392
16 sty 19:18
kaj: proszę-jak do tego doszedłeś
16 sty 19:21
kaj: mruczek-proszę jak do tego doszedłeś?
16 sty 19:22
mruczek:
bo 100, 101, 102, ........ , 333 (pierwsza 100 a ostatnia 333)
razem jest ich tyle co 3*4*4= 3*16 = 48
bo pierwsza wybierasz na
trzy sposoby(zero nie
może być na pierwszym miejscu,
drugą cyfrę już na
cztery sposoby
trzecią też na
cztery sposoby bo mogą się powtarzać
i zero już może być na drugim i trzecim miejscu
S=[ ( 100 + 333)/ 2 ]*48= 433* 24 = 10 392
16 sty 19:28