emila2407: podaj wartość funkcji trygonometrycznych kątów ostrych trójkąta prostokątnego o
przyprostokątnych 6 i 8
16 sty 18:06
Jota:
a--- przyprostokatna przeciwległa katowi α
b --- - " - - " - katowi β
c ----- przeciwprostokatna
z tw. Pitagorasa c2 = a2 +b2
obliczamy dług. c
c2= 36 +64
c2= 100 to c = 10
z def. sinusa kąta α mamy
sinα= a/c cos α= b/c tgα= a/b ctgα= b/a
podstaw za a, b, i c i obliczysz wartości
ponad to
α +β= 90o
to sinα= cosβ cosα= sinβ tgα= ctgβ ctgα= tgβ
czyli już proste!... masz wszystkie odp.
16 sty 18:28
emila2407: dzięki trudno mi się odnaleźć po takiej przerwie
16 sty 18:31