kuman:
x - cos(x - 1)
lim --------------------
x→1 2 ( x - 1)
16 sty 13:21
Basia:
jeśli znasz tw. de l'Hospitala to je zastosuj; wtedy to będzie łatwe
bez tego twierdzenia trudniej więc czekam na odpowiedź
16 sty 13:29
kuman:
tak znam, tzn mam je przed sobą, zaraz postaram się z tym zmierzyć. dzięki
16 sty 13:39
kuman:
nie miałem styczności z matematyką jakieś 7 lat a teraz studiowania się zachciało i
przypominac sobie na nowo wszystko trzeba
16 sty 13:41
Basia:
napisz jak Ci poszło, powodzenia
16 sty 13:41
Basia:
nie jestem pewna, ale tw,de l'Hospitala chyba nie ma w szkole; nawet w profilu
rozrzerzonym; ja je wprawdzie pamiętam ze szkoły, ale to były inne czasy i inne programy
16 sty 13:43
Bogdan:
Można spróbować inaczej korzystając z tw.: limx→0(sinx)/x = 1
oraz zależności 1 - cosα = 2sin2(α/2)
16 sty 14:01
kuman:
tak to zrobiłem
x - cos(x - 1) 1+ sin (x - 1)
lim -------------------- = --------------------------= 1/2
x→1 2 ( x - 1) 2
16 sty 15:04
Bogdan:
x - cos(x - 1) = x - 1 + 1 - cos(x - 1)
x - 1 + 1 - cos(x - 1) 1 2sin2((x - 1)/2)
a więc -------------------------- = ----- + ----------------------- =
2(x - 1) 2 2 * (x - 1)/2
1 sin((x - 1)/2) * sin((x - 1)/2)
= --- + -------------------------------------- ,
2 (x - 1)/2
sin((x - 1)/2)
jeśli limx→1 ----------------- = 1 i limx→1sin((x - 1)/2) = 0
(x - 1)/2
to otrzymujemy limx→1 f(x) = 1/2, gdzie f(x) to funkcja, której granicę liczymy
16 sty 15:30