Przekształcenia wykresów
lordus:

Wykres y=f(x) przedstawiony na rysunku obok przekształcono i otrzymano wykresy:
1. y=f(x)−3
2. y=f(x+3)
3. y=f(x−3)
4. y=f(x−2)+3
5. y=f(−x)
6. y=−f(x)
Nie chce żebyście mi rysowali tylko powiedzieli o ile (w górę/dół, prawo/lewo) przesunie się
wykres z góry dzięki!
7 gru 23:22
lordus: albo chociaż powiedzcie gdzie można zobaczyć jak to zrobić
7 gru 23:31
think: a≥0
f(x + a) ← przesunięcie o a jednostek w lewo
f(x − a) ← przes. o a jedn. w prawo
f(x) + a ← przes. o a jedn, w górę
f(x) − a ← przes. o a jedn. w dół
7 gru 23:37
esta: −f(x) ← odbij względem osi OX
f(−x) ← odbij względem osi OY
7 gru 23:39
Eta:
Wykres y= = f( x−p) + q powstaje z wykresu f(x) poprzez translację o wektor u=[p,q]]
p jednostek w prawo i q jednostek w górę
1/ translacja o wektor [ 0, −3]
zatem w dół o 3 jednostki
2/ translacja o wektor [ −3, 0]
w lewo o 3 jednostki
3/ w prawo o 3 jednostki
4/ w prawo o 2 jednostki i w górę o 3 jednostki
5/ odbicie symetryczne względem osi OY
6/ odbicie symetrycznie względem osi OX
7 gru 23:40
lordus: Dziękuje za pomoc
7 gru 23:56