Trygonometria
jarek92: Oblicz, bez użycia tablic i kalkulatora, wartość wyrażenia
| | sin2 11o + cos2 11o | |
a) |
| Odp: 2 |
| | 2sin 15o cos 15o | |
| | √3 | |
b)sin20o cos40o + cos 20o sin 40o Odp: |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
c) sin70o cos252o − cos70o sin25o Odp: |
| |
| | 2 | |
7 gru 23:06
think: jarek a ile to sin2x + cos2x ?
7 gru 23:08
jarek92: 1
7 gru 23:14
think: no to w takim razie ile wynosi
sin211 + cos211 ?
7 gru 23:16
think: co do mianownika to skorzystaj z tego, że
2sinxcosx = sin2x
7 gru 23:16
think: w podpunkcie b)
sin(α + β) = ....?
a c)
sin(α − β) = ...?
7 gru 23:19
jarek92: dzięki za podpowiedzi
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
a) |
| = |
| = |
| = 1* |
| = 2. |
| | sin2*150 | | sin300 | | 12 | | 1 | |
Resztę też zrobiłem jeszcze raz dzięki.
7 gru 23:24
think: proszę
7 gru 23:27