matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lb
KM:
Kryterium kondensacyjne
1
n+1
Mam zbadać zbieżność ∑
∞
n=2
ln (
)
√
n
n−1
1
2
k
+1
No to jadę z kryt. kondensacyjnego ∑2
k
ln(
)=∑
√
2
k
ln
√
2
k
2
k
−1
2
(1+
)=∑
√
2
k
ln e
0
=0
2
k
−1
czyli szereg zbieżny Może tak być?
7 gru 22:28