rypka:
W trapezie różnica kwadratów długości przekątnych jest równa 18, a miary kątów przy
dolnej podstawie są równe 60 st. i 30 st. Obliczyć pole trapezu.
Wydaje mi się, że jest za mało danych, ale może się mylę.
16 sty 00:26
nocek: Wszystko ok! da się obliczyć!
Pole trapezu wyszło
P=(9/4)*(2
√3 +3)
wszystko sprawdziłam i takie ma być to pole!
Jutro napiszę Ci rozwiazanie!
Chyba ,że jakaś "dobra dusza" mnie wcześniej wyręczy
16 sty 01:15
nocek: Dodam jeszcze,że
a= 6 b=3√3 h= 3√3 /2
Może sam sobie poradzisz!
Podpowiem: zastosuj tw. cosinusów
dla trójkatów gdzie :
w pierwszym Δ-cie d2, a, ramię np "k" i kąt 60o
w drugim Δ-cie d1 , a, ramię np "t" i kat 30o
ponad to masz daną różnicę d22 - d12 = 18
h/t= sin30o czyli h= t/2
h/k = sin60o czyli h = k*√3 /2
to porównując wysokości otrzymasz t= k*√3
Może te informacje naprowadzą do rozwiazania tego zad.
ponad to; katy rozwarte tego trapezu to120o i i 150o
będą potrzebne do obliczenia dług. podstawy górnej "b"
Powodzenia!( a może ktoś zna inny sposób?....
z pewnością Ci go wskaże.... ja liczyłam tak!
16 sty 01:37
Bogdan:
Dany jest trapez ABCD.
Oznaczmy: |AB| = a - długość dłuższej podstawy trapezu,
|CD| = b - długość krótszej podstawy,
|AC| = e - długość krótszej przekątnej,
|BD| = f - długość dłuższej przekątnej,
|DE| = |CF| = h - długość wysokości,
|AE| = m oraz |FB| = n - długości odcinków należących do dłuższej podstawy,
m + n + b = a,
Mamy:
|<DAB| = 60*, |ABC| = 30* - miary kątów wewnętrznych przyległych do dłuższej
podstawy.
f2 - e2 = r, tutaj r = 18.
W Δ AED: h/m = tg60* → h/m = √3 → m = h/√3
W Δ CFB: h/n = tg30* → h/n = √3/3 → n = 3h/√3
Z tw. Pitagorasa:
w Δ DEB: h2 + (b + n)2 = f2, w Δ AFC: h2 + (m + b)2 = e2.
Odejmujemy te równości stronami pamiętając, że f2 - e2 = r:
(b + n)2 - (m + b)2 = r
Rozkladamy lewą stronę na czynniki stosując wzór skróconego mnożenia:
(b +n - m - b)(b + n + m +b) = r
ale b + n + m = a więc
(n - m)(a + b) = r
Wiemy, że: n = 3h/√3 oraz m = h/√3, zatem
(3h/√3 - h/√3)(a + b) = r → (2h/√3)(a + b) = r → a + b = (r√3)/(2h)
Pole powierzchni trapezu P = (1/2)h(a + b) → P = (1/2)h(r√3)/(2h)
Skracamy h i otrzymujemy: P = (r/4)√3
Jeśli r = 18 to P = (9/2)√3
Być może można to zadanie rozwiązać prościej
16 sty 12:51
Bogdan: Poprawiam P = (9/4)√3
16 sty 12:52